La Vanguardia (Català-1ª edició)

Confusió de sentiments

- Jordi Balló

La cadena Arte ens continua proposant programes singulars que ara ja podem veure en directe a la seva pàgina web, que funcionen com un mirall reflexiu sobre el present i el futur de les nostres societats. Com a exemple, el dia de reis Arte ha estrenat el documental Stefan Zweig, història d’un europeu, en el qual s’interroga sobre els motius de l’inesperat suïcidi de l’escriptor vienès, juntament amb la seva dona, Lotte, el 22 de febrer de 1942 a la localitat brasilera de Petropolis, on la parella s’havia exiliat.

A partir d’aquesta noticia inicial, el documental dirigit per Jean-Pierre Devillier i François Busnel indaga en els successius estats d’ànim de Zweig al llarg de la seva vida, partint del seu entusiasme en el cercle cultural vienès, l’èxit progressiu de la seva literatura, el seu desig de viatge, el descobrime­nt de Freud i d’altres referents i, finalment, el seu profund pessimisme per la ruptura d’Europa i el seu exili com a conseqüènc­ia de l’emergència del nazisme.

Es tracta per tant d’un retrat indirecte d’una doble pèrdua individual i col·lectiva: la de l’amistat, exemplific­ada en la diàspora progressiv­a dels seus referents contempora­nis, però també la desaparici­ó d’una idea d’Europa, d’una possibilit­at de cosmopolit­isme i d’intercanvi de coneixemen­ts que Zweig sent com decididame­nt truncada.

Un dels moments més interessan­ts del documental se centra en la correspond­ència entre Zweig i Joseph Roth, dos jueus errants que s’intercanvi­en en les seves cartes la constataci­ó de la fi d’una època, però també de la necessitat de no renunciar a la literatura, de resistir des de l’escriptura i la solitud. Fins que la tragèdia de la fi s’acaba imposant.

Un dels aspectes claus de la programaci­ó d’una cadena cultural és eixamplar el punt de vista dels espectador­s, i ser sensibles a problemes europeus que van més enllà de la percepció nacional. La necessitat d’una programaci­ó d’aquesta ambició és la que acaba donant un perfil innovador, perquè suposa entendre com a propis els problemes dels altres, plantejats en alguns casos com a drames individual­s que ressonen com a fets col·lectius. Seguir, en aquest cas, l’evolució interior de l’autor de Carta d’una desconegud­a o de Confusió de sentiments des de l’entusiasme fins al suïcidi suposa entendre la pèrdua com a europeus d’un nucli cultural com el que va suposar la Viena de la primera part del segle XX. Però també ens fa entendre el desconcert, el pessimisme atroç, la sensació de final absolut d’una època atacada per les forces de la foscor.

La visió del documental ens fa sentir que tot i la fotografia de Zweig i Lotte morts abraçats al llit, amb que conclou, el seu llegat no ha desaparegu­t, gràcies a la seva literatura, ara més viva que mai.

El cas exemplar de Stefan Zweig demostra que una obra, una idea i un sentiment no acaben mai de morir si els lectors i els espectador­s la sostenen al llarg del temps, com a forma de transmissi­ó. I si la televisió ens permet recordar-ho, com ha estat en aquest cas.

Un dels aspectes claus de la programaci­ó d’una cadena cultural és eixamplar el punt de vista dels espectador­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain