La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polèmica al festival del còmic d’Angulema per nominar només homes

- JUSTO BARRANCO Barcelona

És el festival de referència del còmic a Europa i el seu Gran Premi és considerat per molts com una mena de Nobel del món del còmic. I sembla que el Nobel aquest any només el podien guanyar homes: el festival va publicar una llista de 30 nominats perquè els autors de còmic els votessin, i els 30 eren homes, molts dels quals mites del còmic mundial com Frank Miller, Chris Ware, Alan Moore, Milo Manara, Carlos Giménez, Stan Lee o Cincona. Ni una dona. Ni Marjane Satrapi ni Alison Bechdel ni cap altra. La polèmica estava servida i va esclatar, i el festival ja fa diversos dies que fa marxa enrere i canvia de decisió contínuame­nt: després d’haver anunciat el dia de Reis que modificari­a la llista per introduir-hi autores, ahir va publicar breument al web una llista amb sis noms afegits d’autores –Lynda Barry, Julie Doucet, Moto Hagio, Marjane Satrapi, Posy Simmonds i Chantal Montellier–, per tornar a rectificar l’estratègia molt poc després i anunciar que enguany directamen­t no hi haurà cap llista per al Gran Premi; que els 3.000 profession­als que voten podran fer-ho lliurement a qui vulguin.

Al festival no li quedaven gaires més opcions que reaccionar: un grup de creadores de còmic va demanar el boicot i bona part dels nominats –com Riad Sattouf, Daniel Clowes, Joann Sfar, Charles Burns, Etienne Davodeau, Milo Manara, Chris Ware o Christophe Blain– van sol·licitar públicamen­t que es retirés el seu nom de la llista . Sfar va assenyalar que la selecció “enviava un missatge desastrós a una professió que per tot arreu es feminitza”. Sattouf va apuntar que demanava cedir la seva plaça a autores com Rumiko Takahashi, Julie Doucet, Anouk Ricard, Marjane Satrapi, Catherine Meurisse i tantes altres. Clowes va dir que volia retirar el seu nom d’una llista “buida de sentit”.

Per al delegat general del festival, Franck Bondoux, no hi ha hagut sexisme en la selecció, sinó que desafortun­adament aquesta respon a la situació històrica del món de la historieta: “El concepte del Gran Premi és consagrar un autor pel conjunt de la seva obra. Quan una mira el palmarès, constata que els artistes que el componen tenen una certa maduresa i certa edat. Desafortun­adament hi ha poques dones a la història del còmic. És una realitat. Si un va al Louvre troba també poques artistes femenines”. De fet en els 42 anys del festival d’Angulema només una dona ha guanyat el Gran Premi: Florence Cestac, l’any 2000.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain