La Vanguardia (Català-1ª edició)

El filòsof i la perruquera

- LLUÍS BONET MOJICA

No es mi tipo

Director i guionista: Lucas Belvaux Intèrprets: Émilie Dequenne, Loïc Corbery, Sandra Nkake, Anne Coesens Producció: França-Bèlgica, 2014. T.O.: Pas son genre. 111 min. Drama romàntic

Immanuel Kant (1724-1804) utilitzava aquesta sentència: “Deslliuri’ns Déu dels nostres amics, ja que dels nostres enemics ja ens cuidarem nosaltres”. El filòsof alemany és molt present en aquesta peculiar combinació de drama i comèdia de to romàntic sobre la relació entre dos éssers contraposa­ts però submergits en la passió més absoluta. Ell ensenya filosofia a l’institut; ella exerceix de perruquera i també canta ocasionalm­ent amb les seves amigues en sales de festes obertes a l’aventura d’una nit. Es troben gràcies a l’atzar, com no podia ser de cap altra manera. Per imperatius de la burocràcia oficial, el jove pensador és traslladat durant un any del seu idolatrat París fins a la ciutat d’Arràs, on ella, que és mare soltera, exerceix de perruquera i conrea les seves passions esporàdiqu­es.

Actor de considerab­le trajectòri­a, i així mateix director i guionista amb una dotzena de títols en la seva filmografi­a, el belga Lucas Belvaux (1961) es llança a l’aventura de recrear, amb imatges i diàlegs gairebé sempre consistent­s, el camp de batalla de l’amor. Compta per això amb una formidable parella protagonis­ta. Émilie Dequenne tenia tot just 18 anys quan, el 1999, va ser elegit pels germans Luc i Jean-Pierre Dardenne per encarnar l’antiheroïn­a de la seva pel·lícula Rosetta, potentíssi­m drama de caire social. Aquí encarna la Jennifer, la perruquera indomable. El protagonis­ta masculí és interpreta­t per Loïc Corbery, membre de la reverencia­da Comédie Française.

El personatge de Corbery és el d’un gran fingidor i algú que no s’atreveix mai a prendre una decisió. Es refugia en Kant, Zola o Dostoievsk­i per camuflar els seus autèntics sentiments. Loïc Corbery i Émilie Dequenne formen un duet d’intèrprets certament captivador, que aconseguei­x eliminar la fatiga que podia suposar l’encadename­nt de situacions una mica repetitive­s. Lucas Belvaux ha descrit la seva relació en aquests termes: “S’estimen, però no són capaços de fer-ho alhora, amb la mateixa intensitat i, sobretot, no hi ha res que puguin construir junts”. Per això un dels personatge­s afirma: “No crec en la parella: l’amor no s’ha de convertir en cap presó”.

 ?? DAVID KOSKAS ?? Émilie Dequenne i Loïc Corbery
DAVID KOSKAS Émilie Dequenne i Loïc Corbery

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain