La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan el derbi es mama

Tretze dels homes que van jugar al Camp Nou s’han format contra el seu etern rival

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Temporada 2003-2004. Amb només 16 anys, Messi ha fet en una sola campanya el salt des del Juvenil B blaugrana al Barça B, passant pel Juvenil A i l’extint Barça C. La campanya s’acaba i la plantilla a la qual l’argentí havia acompanyat tot un any com a cadet –els seus amics– afronta un derbi decisiu. Messi demana de tornar per un dia amb els seus companys i Quique Álvarez Costas, entrenador d’aquell filial, no posa cap impediment al requerimen­t del jugador, com tampoc el tècnic del juvenil B, Guillermo Hoyos. Messi esdevé una peça clau en la victòria d’aquell derbi: 1-3 a Sant Adrià amb un gol seu. Va ser l’últim miniderbi de l’argentí, per a qui el destí tenia preparada una altra sorpresa: debutar amb el primer equip la següent temporada preci- sament en un Espanyol-Barça que també va acabar amb victòria visitant.

L’aposta pel planter de blaugranes i espanyolis­tes ha fet que des de fa dècades uns juguin el derbi i d’altres l’hagin mamat des dels seus inicis futbolísti­cs. Aquesta intensitat i màxima rivalitat amb què es disputen els derbis al futbol base, on la competitiv­itat que no hi ha a l’elit alimenta encara més la tensió, és la que arrossegue­n molts dels jugadors que arriben a disputar el derbi dels grans. Dimecres, 13 dels 27 homes que van saltar a la gespa del Camp Nou sabien bé el que és disputar aquests derbis: Busquets, Piqué, Iniesta, Alba, Aleix Vidal i el mateix Messi per part del Barça i Pau, Javi López, Raíllo, Víctor Álvarez, Gerard, Jordán i Abraham per part de l’Espanyol. A la banqueta, Bartra i Mamadou fins i tot sabien el que és jugar un derbi portant totes dues samarretes.

Una rivalitat construïda temporada rere temporada, alimentada per la tensió d’aficions enfrontade­s, transvasam­ent de jugadors i aquells antics comptes que sempre queden pendents fan que el derbi sigui una cita especialme­nt assenyalad­a per a jugadors del planter que com Busquets sempre ha estat objecte d’ira de l’afició blanc-i-blava per motius familiars, o que com Piqué sempre té present aquella temporada invicta al Cadet B amb dos derbis tan intensos com el de dimecres salvant totes les distàncies. Pau o Víctor Álvarez també viuen el duel entre batalletes que han deixat empremta i Mamadou sempre recorda un derbi de juvenils que li va servir per saldar comptes amb el Barça, llavors el seu exequip, a qui l’Espanyol va remuntar amb dos gols seus.

Episodis com el tamudazo que va apartar del títol de lliga el Barça la temporada 2006-2007 i que l’espanyolis­me celebra com una gesta de la seva història recent, l’enfrontame­nt entre directives a les eres Laporta-Sánchez Llibre i les actuals referèncie­s de Joan Collet al nacionalba­rcelonisme per denunciar un tracte desigual a la premsa o la celebració del club blanc-i-blau de l’empat de diumenge a les xarxes socials posen encara més llenya al foc.

“Són partits de moltes emocions, de sentiment”, deia després del partit i l’episodi extraespor­tiu que el va prosseguir un Iniesta que gràcies a la seva amistat amb Dani Jarque i l’homenatge que li va professar després de marcar el gol decisiu a la final del Mundial de Sud-àfrica fan que sigui l’únic barcelonis­ta a qui aplaudeix l’afició de Cornellà. “El que ha passat són coses d’un derbi entre Espanyol i Barça, hem de mirar d’abaixar el pistó, però nosaltres, en un partit així, no abaixarem maiels braços”, afegia ahir l’espanyolis­ta Gerard.

 ?? MORATA / MD ?? El blaugrana Gerard Piqué intentant prendre una pilota a l’espanyolis­ta Helio Sánchez durant un torneig aleví que va enfrontar Barça i Espanyol
MORATA / MD El blaugrana Gerard Piqué intentant prendre una pilota a l’espanyolis­ta Helio Sánchez durant un torneig aleví que va enfrontar Barça i Espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain