La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la pell de Chewbacca

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Viu a Alaska després que li diagnostiq­uessin una malaltia pulmonar que va començar a Màlaga

Mark McNamara, exjugador de l’Unicaja i del Reial Madrid a la dècada dels vuitanta, va gravar algunes escenes de ‘L’imperi contraatac­a’ com a substitut de l’actor Peter Mayhew, tot i que no es van arribar a integrar mai a la pel·lícula

Pivot NBA. McNamara va jugar 8 temporades a l’NBA, amb els Sixers –a la imatge davant Kurt Rambis–, els Spurs, els Lakers, els Kings i Orlando

Sí... però no. La saga de Star wars que arrasa aquests dies té alguna història relacionad­a amb l’esport. És el cas de Mark McNamara, un jugador que no deu sonar a gairebé ningú però que va guanyar un anell de l’NBA amb els Sixers, va jugar als Lakers i va provar fortuna a Espanya. Enmig de la seva carrera esportiva als Estats Units i a Europa va tenir temps per actuar en el paper de Chewbacca a la segona pel·lícula de la saga, L’imperi contraatac­a. O no?

McNamara va arribar a Espanya la temporada 1986-1987 i ho va fer per fitxar pel malagueny Caja de Ronda, avui Unicaja, que militava a Primera B i tenia el repte de tornar a la Lliga ACB l’any que s’ampliava a dos el nombre d’estrangers d’aquesta categoria. Posteriorm­ent jugaria a Múrcia i fins i tot al Reial Madrid, on va recalar a mitja temporada per substituir temporalme­nt Rickey Brown.

Sis anys abans, Mark McNamara, un pivot californià de 2,10 m, havia debutat al cinema rodant diverses escenes en el paper de Chewbacca, encara que no va arribar mai a figurar als crèdits de la pel·lícula.

La història finalment no el va reconèixer com un dels partícips en la sèrie de pel·lícules de més èxit de la història del cinema, i això que únicament havia d’enfundar-se la disfressa del carismàtic wookiee de bastants grunyits i molta capa- citat de pilotar naus espacials.

La història ens diu que el juny del 1979, amb tres mesos de retard, va començar als estudis Elstree de Londres el rodatge de la segona pel·lícula de la saga creada per George Lucas, que ja arrencava malament pel retard i la necessitat d’acabar-la com més aviat millor per fer front al crèdit de 18 milions de dòlars que el productor havia sol·licitat als bancs. El paper de Chewbacca era reservat per a l’actor britànic Peter Mayhew, una torre de 2,20 metres d’alçada que continua sent el mateix que s’amaga sota la disfressa en l’entrega estrenada fa uns dies.

Mayhew havia de suportar temperatur­es molt altes amb la roba de pelatge llanós de iac i cabra d’angora. Durant una de les escenes, en què havia de córrer sobre un terreny lliscós portant al damunt R2-D2, Mayhew es va desmaiar. Quan es va despertar, va comprovar que tots els membres del rodatge “es van preocupar més per veure si la marioneta s’havia trencat que per mi”. Els metges li van recomanar repòs absolut, fet que va endarrerir més el rodatge.

Lucas, desesperat pels terminis, va decidir trucar a McNamara, que s’havia presentat al càsting per recomanaci­ó de la seva cosina, doble de l’actriu Carrie Fisher, per substituir Mayhew. McNamara va gravar algunes escenes, però no va aconseguir convèncer el director de la pel·lícula, Irvin Kershner, un profession­al molt detallista que havia estat professor del mateix Lucas a la facultat de cinema. McNamara no va aconseguir imitar els moviments caracterís­tics de Mayhew i el director va decidir esperar que es recuperés l’actor original per tornar a rodar totes les escenes que el jugador de bàsquet havia destrossat.

Malgrat aquesta ensopega- da, McNamara sí que va aconseguir alguns papers com a doble d’acció en altres pel·lícules vinculades a l’univers de George Lucas.

La seva estada al Caja de Ronda també va acabar en fiasco. No va arribar mai a estar còmode a la ciutat andalusa i allà se li va revelar per primera vegada la greu malaltia pulmonar que va estar a punt de causar-li la mort. El març del 1987 va tornar als Estats Units sense informar-ne el club. Com a comiat, va enviar una carta al diari Sur en la qual justificav­a la seva sortida per “les desatencio­ns del club, malentesos, mentides i mala salut”. “Em vaig posar molt malalt i ningú no va saber dir què em passava”.

Anys després, després de jugar a Múrcia, el Reial Madrid i el Livorno italià, la malaltia va anar a més sense que els metges sabessin què passava. L’any 2009 se li va diagnostic­ar una deficiènci­a d’alpha 1-antitripsi­na, una afecció pulmonar molt greu que necessita una injecció setmanal per contrarest­ar-ne els efectes. Els doctors li van prohibir la pràctica esportiva i les activitats físiques. Amb això també es va esfumar el seu projecte lligat a l’NBA com a entrenador.

McNamara viu avui retirat a Alaska, on es guanya la vida com a editor de vídeos de natura i sobre els nadius de la zona. “Encara estic malalt, però miro de gaudir de la vida tot el que puc i protegir una mica el que queda de la natura. També ajudo un equip d’escola d’Alaska amb el qual he guanyat dos campionats estatals en els últims cinc anys”, comenta l’expivot.

En el paper fallit com a Chewbacca s’estima més no pensar-hi.

 ?? STEPHEN DUNN / GETTY ??
STEPHEN DUNN / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain