La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fed aviva el debat sobre el ritme d’apujar tipus

- L. AGUSTINA

La Reserva Federal, escamnada després del llarg període de tipus baixos que va conduir a la bombolla de la dècada anterior, estava per la feina d’apujar-los gradualmen­t al llarg del 2016, deixant de banda l’impacte d’aquest canvi de rumb a la resta del món.

Però no està clar que pugui fer-ho com preveia. En una setmana, quatre alts càrrecs de la Fed han parlat sobre els possibles moviments de tipus aquest any per donar per fet “cinc pujades”, “quatre”, “potser quatre”, i “dues”, successiva­ment. El missatge es modula a mesura que es comprova la gravetat i els riscos del que s’esdevé a l’exterior. El mercat donava un 74% de possibilit­ats a una alça de tipus al juny a començamen­ts d’any i ara l’aposta s’ha reduït al 59%.

Els fets mouen els mercats, però també les paraules. S’imposa la cautela i sembla obvi que una fermesa més gran en la Fed podria frenar l’apreciació del dòlar, que –d’altra banda– tant ha perjudicat les divises dels països emergents els últims mesos i setmanes.

Charles Evans, president de la Reserva Federal de Chicago, va ser l’últim, ahir, d’intervenir sobre aquesta qüestió. Evans va assenyalar que la pujada dels tipus d’interès el 2016 “és consistent amb dues alces dels tipus” i va assenyalar que la política que desenvolup­i la institució que presideix Janet Yellen haurà de tenir en compte també el seu impacte sobre un menor creixement del país a llarg termini.

Evans es troba entre els membres de la Fed més prudents i que més tenen en compte els riscos d’apujar tipus de forma precipitad­a. “Des del meu punt de vista, els costos d’apujar massa ràpid els tipus d’interès són superiors als derivats de fer-ho massa a poc a poc”, va dir Evans en una conferènci­a davant una associació de banquers a Madison, Wisconsin. El banquer de Chicago forma part del comitè de política oberta de la Fed, que té un sistema rotatori. Ara mateix, Evans assisteix a les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain