La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grècia retalla les pensions per aconseguir el suport de Brussel·les

- BRUSSEL·LES / ATENES Agències

El Govern grec ha iniciat una sèrie de contactes, dins i fora del país, per aconseguir suports de cara a la nova ronda de negociacio­ns amb els creditors, amb l’objectiu d’acabar amb èxit la primera avaluació del tercer rescat, rebre un nou tram de l’ajuda i obrir el debat sobre el deute. En el centre d’aquestes negociacio­ns, la més impopular de les mesures preses fins ara per l’Executiu d’Alexis Tsipras, la reforma de les pensions, que parteix amb el rebuig de l’oposició grega i dels sindicats.

El ministre de Finances grec, Euclides Tsakalotos, inicia avui una gira per diverses capitals europees. Tsakalotos té previstes reunions amb els seus col·legues de Roma, Lisboa, París, Hèlsinki, Amsterdam i Berlín. La gira recorda molt els contactes febrils que fa un any van mantenir Tsipras i el llavors ministre de Finances, Ianis Varufakis, a la recerca de suports que evitessin un nou rescat vinculat a més austeritat, una campanya que va fracassar i va acabar amb la firma del tercer programa d’assistènci­a per valor de 86.000 milions d’euros i les correspone­nts mesures d’ajust.

La Comissió Europea va indicar ahir que està analitzant “en detall” la proposta de reforma del sistema de pensions presentada pel Govern de Grècia als creditors internacio­nals. “Vam rebre l’esborrany dilluns a la nit. Està sent avaluat en detall i les discussion­s amb les autoritats gregues continuara­n en el marc de la primera revisió del programa”, va expressar en roda de premsa la portaveu comunitàri­a Vanessa Mock.

La portaveu no va confirmar la data exacta en la qual començarà l’esmentada revisió. “No estem encara en posició de confirmar una data exacta per al començamen­t, però ho farem com més aviat millor, tan aviat com tinguem més informació, i per descomptat les institucio­ns hi participar­an”, va explicar. El pla de reforma del sistema de Seguretat Social presentat per Atenes inclou la retallada de les pensions per a tots aquells que es jubilin a partir d’aquest any. La proposta inclou també un increment d’un punt percentual en les cotitzacio­ns per a les empreses i un increment de mig punt percentual per als treballado­rs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain