La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dièsel costa menys d’un euro en el 74% de les gasolinere­s

La gasolina 95 comença a trencar aquest preu psicològic

- CONCHI LAFRAYA

En el 74% de les gasolinere­s que hi ha operatives a la Península i les Balears ja es pot omplir el dipòsit de dièsel per menys d’un euro el litre, segons les dades recollides ahir per La Vanguardia al geoportal del Ministeri d’Indústria. El cost d’aquest carburant se situa en una mitjana de 0,962 euros el litre, un 4% menys que a mitjans de desembre, segons les últimes dades disponible del Butlletí Petrolier de la Comissió Europea. Es tracta del nivell més baix des de l’últim trimestre del 2009.

Això suposa que omplir el di- pòsit d’un vehicle de 55 litres costa 52,91 euros de mitjana.

De les 9.527 estacions que hi ha obertes a la Península, un total de 7.048 ofereixen aquest carburant per menys d’un euro. A les Canàries, Ceuta i Melilla com que tenen una fiscalitat inferior els preus són encara més baixos. Si es tenen en compte aquestes últimes, aleshores la xifra de benzineres puja a més del 80%.

Tot i això, l’altre carburant que utilitzen també molts cotxes, la gasolina 95, es resisteix a trencar aquest preu psicològic d’un euro. De fet, fins ahir, només hi havia dues estacions de servei de la Península en les quals es podia trobar per sota d’aquest cost. Es tracta d’una d’Ágreda (Sòria) i una altra de la localitat burgalesa de Quintana Martín Galíndez, que ahir oferien el carburant a 0,979 i 0,999 euros, respectiva­ment. La gasolina 95 s’està comerciali­tzant de mitjana a 1,13 euros, així que omplir un tanc de 55 litres suposa per a la butxaca del conductor 62,15 euros.

La diferència entre el cost dels dos productes arriba ja a 17 cèntims, el que es tradueix en gairebé 10 euros de diferència cada vegada que es va al sortidor a omplir el dipòsit en funció de si es té el vehicle d’un tipus o l’altre. A Espanya, el 70% del parc automobilí­stic utilitza dièsel.

Aquestes baixades de preu no van tan compassade­s amb els ensorramen­ts del barril de petroli, la cotització del qual va arribar a caure ahir per sota dels 32 dòlars per les incerteses a la Xina i l’empitjoram­ent de les perspectiv­es

La CNMC insisteix que l’entrada de nous operadors faria que els preus reflectiss­in més la caiguda del cru

de creixement a nivell mundial. Es tracta del nivell més baix des de l’abril del 2004.

Per Mariano Marzo, expert en aquest sector, “el 55,5% del que es paga en sortidor de gasoil A i el 58% que es paga de gasolina són impostos”. A més, afegeix, “cal tenir en compte que el dièsel i la gasolina cotitzen en mercats diferents, encara que la gent és molt sensible al preu i està disposada a fer quilòmetre­s per trobar preus més baixos”. Segons la seva opinió, “la diferència de cèntims en els marges de cada companyia varia en funció dels serveis que ofereix, els empleats que té...”.

No obstant això, ahir la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va insistir que si hi hagués més rivalitat al sector, amb l’entrada de nous operadors, les caigudes del cru es reflectiri­en millor en els preus dels carburants.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Omplir un dipòsit de 55 litres de dièsel costa uns 52,91 euros
ROSER VILALLONGA Omplir un dipòsit de 55 litres de dièsel costa uns 52,91 euros
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain