La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts pel Sí i la CUP esgoten les opcions d’acord

L’ANC es retira de la mediació atesa la falta d’acostament El fracàs de la negociació aplana el camí per a les eleccions del 6-M

- JOSEP GISBERT ÀLEX TORT Barcelona TONI BATLLORI

Jordi Sànchez, president de l’ANC, va oficiar ahir el que pot ser el funeral d’aquesta legislatur­a nonada, acceptant davant les càmeres que la mediació entre Junts pel Sí i la CUP només ha servit perquè es recuperi el diàleg entre les dues parts. Aquest desacord aplana el camí per a la convocatòr­ia d’eleccions anticipade­s, que se celebrarie­n el 6 de març.

Junts pel Sí i la CUP han exhaurit pràcticame­nt la negociació sobre la reelecció d’Artur Mas com a president de la Generalita­t sense que hagin estat capaços d’arribar a cap acord. Els moviments de les últimes hores no han servit per alterar les posicions irreconcil­iables dels uns i els altres i, a un sol dia perquè expiri el termini de la investidur­a –demà a la mitjanit–, el camí de la convocatòr­ia de noves eleccions queda cada vegada més clar. Una nova reunió a contrarell­otge, ahir a la tarda a la seu de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que havia de ser la definitiva, va certificar el desacord.

Incapaços els partits polítics d’arribar a un pacte, van prendre les regnes de la negociació les entitats sobiranist­es: l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI), les quals s’entesten a assenyalar que, malgrat admetre el desacord, “encara queda un fil d’esperança”, perquè, segons va explicar el president de l’ANC, Jordi Sànchez, tant Junts pel Sí com la CUP es van comprometr­e a continuar mantenint un contacte permanent.

La nova trobada d’ahir només va durar tres quarts d’hora. Sobre la taula hi havia dues propostes que

TROBADA BREU La decisiva reunió només dura tres quarts d’hora i certifica el desacord

es van plantejar dijous. La primera apostava perquè, després que Artur Mas fos investit transitòri­ament, una assemblea de càrrecs electes formada per senadors, diputats, regidors i alcaldes dels municipis catalans gestionés el dia a

SENSE MARGE L’ANC s’aferra a “un fil d’esperança” malgrat el fracàs de les negociacio­ns

dia fins que en un termini relativame­nt curt de temps els seus integrants elegirien definitiva­ment el president de la Generalita­t. Aquesta proposta va ser acceptada per Junts pel Sí i rebutjada per la CUP, ja que afavoria clarament els interessos de CDC i ERC, perquè tindrien la majoria dels membres de l’assemblea.

La segona proposta també passava per investir d’entrada Mas només durant dos o tres mesos. Passat aquest temps, es convocaria un procés participat­iu o primàries en què la ciutadania catalana elegiria el nou president. Aquesta vegada van ser els anticapita­listes els que van veure de bon ull aquesta proposta, encara que van afegir un matís: que qui fos president, és a dir, Artur Mas, no podria ser uns dels presidenci­ables en les primàries. I Junts pel Sí la va descartar.

En resum: dos escenaris inèdits d’última hora, a més d’altres que ni tan sols van arribar a estudiar-se, i cap acord. Malgrat que Jordi Sànchez va donar per acabada la mediació de les entitats, va matisar que, encara que no en surten “satisfets”, s’han acabat “les negociacio­ns, no el diàleg”.

A la trobada d’ahir, que va començar a les sis de la tarda tocades, hi van assistir Jordi Turull, Josep Rull, Marta Rovira i Raül Romeva per part de Junts pel Sí, mentre que Gabriela Serra, Eulàlia Reguant i Hugo Alvira ho van fer per part de la CUP, a més dels representa­nts de l’ANC, Òmnium i l’AMI. La reunió va venir precedida de retrets entre les dues parts. Així, la CUP va caldejar l’ambient amb un nou comunicat fet públic al migdia en què acusava la coalició de CDC i ERC de “falta de voluntat política” en les últimes negociacio­ns. Des de les files convergent­s van replicar que eren els anticapita­listes els que no es movien i els que “exclouen” vetant Mas.

Uns i d’altres semblava que seguien el joc de no voler assumir el fracàs de la negociació. Tot i això, abans de fer-se la reunió a la seu de l’ANC, semblava que encara hi havia lloc per a l’esperança. Així, Oriol Junqueras, president d’ERC, apel·lava a la “generosita­t i voluntat de sumar” perquè només així “s’avança”. Com a exemple va posar la crida al diàleg que va fer el papa Francesc a través d’un vídeo que va publicar a internet. “El món és plural, ric i divers. I només amb concòrdia, generosita­t i voluntat d’avançar s’avança”, va dir Junqueras via Twitter. Després de la trobada, quedava clar que només un miracle salvaria la situació.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Marta Rovira, Gabriela Serra i Josep Maria Jové sortint de la seu de l’ANC
XAVIER GÓMEZ Marta Rovira, Gabriela Serra i Josep Maria Jové sortint de la seu de l’ANC
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain