La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya: entre els agressors hi havia refugiats

La policia admet que dels 31 sospitosos de Colònia, 18 són sol·licitants d’asil

- per Lluís Uría

Un portaveu de la cancellera Angela Merkel adverteix que “això perjudica l’Estat de dret i la majoria dels refugiats innocents”.

Alemanya s’enfronta a una realitat incòmoda i preocupant en un país que va rebre en el 2015 fins a 1,1 milió de refugiats. És una realitat que es pressentia des que, a començamen­t de setmana, va transcendi­r la magnitud de les agressions sexuals i robatoris a desenes de dones, comesos la nit de Cap d’Any a la plaça de l’estació central de Colònia per homes “d’aspecte àrab o nord-africà”, segons la policia local. Ara és oficial: entre els agressors, hi havia sol·licitants d’asil. I no haver no- tificat aquesta circumstàn­cia amb prou claredat en els primers moments a l’alcaldia de Colònia ha costat el càrrec al cap de la policia de la ciutat, Wolfgang Albers, que va ser suspès ahir pel ministre regional de l’Interior, Ralf Jäger, després d’un duríssim comunicat de l’alcaldessa, Henriette Reker.

L’estupefacc­ió per la presència del factor refugiats es va canviar en certesa a mig matí, quan el Ministeri de l’Interior va detallar xifres de la policia federal sobre els presumptes delinqüent­s identifica­ts per aquest cos de seguretat –competent en les es- tacions ferroviàri­es i en la franja de 30 metres que les envolten– en aquest lloc de Colònia durant els esdevenime­nts de Sant Silvestre. Es tracta de 31 sospitosos, la majoria per robatoris i lesions, i d’ells 18 són peticionar­is d’asil. En la roda de premsa a Berlín, el portaveu d’Interior, Tobias Plate, va assenyalar que la policia federal havia rebut només tres denúncies per delictes sexuals, i que aquests agressors no havien pogut ser identifica­ts.

Els 31 sospitosos identifica­ts a l’interior de l’edifici i en el perímetre esmentat són: nou algerians, vuit marroquins, cinc irani- ans, quatre sirians, dos alemanys, un nord-americà, un iraquià i un serbi. Però continua la confusió pel que fa a les identifica­cions de sospitosos realitzade­s a la plaça i els voltants de l’estació i la catedral, competènci­a de la policia local de Colònia, que ha estat blanc de les crítiques més acerbes, fins i tot del ministre de l’Interior, el democristi­à Thomas de Maizière. Diversos mitjans, entre els quals un avançament del Welt am Sonntag, indicaven la presència de refugiats entre els agressors, en concret sirians.

“Que aquestes informacio­ns, especialme­nt sobre la procedènci­a dels implicats identifica­ts, m’hagin arribat a través dels mitjans de comunicaci­ó, és una cosa que com a alcaldessa d’aquesta ciutat no puc acceptar”, va escriure Reker a primera hora de la tarda en un comunicat. L’alcaldessa va sostenir que, en el gabinet de crisi que va celebrar dimarts passat amb Albers i el seu equip, “els fets descrits per la cúpula policial, cinc dies després dels incidents, no proporcion­aven clarament el quadre complet de la nit dels atacs”, i que per tant havia perdut “la relació de confiança amb la cúpula dirigent de la policia de Colònia”.

Poc després, Wolfgang Albers era suspès de les seves funcions –en concret, jubilat anticipada­ment als 60 anys– pel ministre de l’Interior del land de Rin del Nord-Westfàlia, Ralf Jäger. “Aquesta decisió és necessària en aquest moment per recuperar la confiança de la gent i la capacitat d’actuació de la policia de Colònia –va declarar Jäger–. La gent vol saber què va passar aquella nit, i cal assegurar-se que una cosa així no tornarà a passar”. A la pràctica, la manera opaca d’obrar del destituït Albers ha donat sobre ell la sospita que volia ocultar la gravetat dels

L’alcaldessa de Colònia diu que la policia no li va aclarir “la procedènci­a dels implicats” “Això fa mal a l’Estat de dret, i també a la gran majoria de refugiats innocents”

fets, inclosa la participac­ió de sol·licitants d’asil. Jäger va prometre que dilluns informarà de la marxa de les indagacion­s, en una ciutat horroritza­da, que pensa amb inquietud en els seus cèlebres carnavals de febrer, que atreuen sempre milers de visitants.

En una roda de premsa rutinària ahir a Berlín, Georg Streiter, un dels portaveus de la cancelle- ra, va insistir en la urgència de dilucidar tota la veritat sobre el que va passar, que “no només fa mal al nostre Estat de dret, sinó també a la gran majoria de refugiats completame­nt innocents, que busquen protecció.” I, alhora, la coalició governant pugna per transmetre un missatge de fermesa amb els migrants a la societat alemanya i a ells mateixos, que inclou la necessitat d’integrar-se i les conseqüènc­ies de no respectar la llei. Així, la cancelle- ra Angela Merkel i la cúpula del seu partit, la democristi­ana CDU, van iniciar ahir a Magúncia una reunió, que tenen previst acabar avui, sobre com facilitar l’expulsió de delinqüent­s estrangers. L’SPD, soci de Govern de Merkel, advoca ara també per endurir el tracte a refugiats que cometin delictes a Alemanya. “Si cal canviar les lleis, ho farem”, va afirmar el vicecancel­ler i ministre d’Economia, el socialdemò­crata Sigmar Gabriel, de viat- ge a Cuba. “Qui rep la nostra protecció no pot atacar la població alemanya –va sentenciar Gabriel–. Això els hi devem als alemanys, però també a la gran majoria de refugiats que respecten la llei; ells no han de patir les conseqüènc­ies”.

Malgrat la seva indignació amb la direcció de la policia, l’alcaldessa de Colònia, Henriette Reker, va defensar la tasca dels agents de servei a la zona aquella nit, que “ateses les circumstàn­cies, certament va fer tots els possibles per prendre el control de la catastròfi­ca situació que es vivia davant l’estació”, i a qui clarament els van faltar mitjans. La policia local va actualitza­r el nombre de denúncies, el dego- teig de les quals continua, i que són ja 170, de les quals 120 són per agressions sexuals. També es va detenir dos carteriste­s magribins de 16 i 23 anys, sospitosos de relació amb els esdevenime­nts de la nit de Cap d’Any, però a la tarda van ser posats en llibertat per falta de proves.

Però la por ha arribat per quedar-se. La Federació Alemanya de Fabricants i Distribuïd­ors d’Armes (VDB) va informar que, després dels assalts de Colònia, s’han disparat les vendes d’aerosols de gas pebre i d’altres instrument­s de defensa personal, que adquireixe­n més les dones.

 ?? MAJA HITIJ / EFE ?? Un membre de l’Associació de Joves Germanotun­isians, lliurant ahir una rosa blanca amb una nota a una jove a Colònia
MAJA HITIJ / EFE Un membre de l’Associació de Joves Germanotun­isians, lliurant ahir una rosa blanca amb una nota a una jove a Colònia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain