La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Chapo, detingut sis mesos després d’haver fugit

El narcotrafi­cant va ser capturat al seu feu de l’estat de Sinaloa

- MÈXIC Agències

“Missió acomplerta: el tenim. Vull informar els mexicans que Joaquín Guzmán Loera ha estat detingut”.

Amb aquest tuit va anunciar ahir president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, la captura del narcotrafi­cant Joaquín el Chapo Guzmán, líder del càrtel de Sinaloa, que estava pròfug de la justícia després d’haver-se escapat per segona vegada d’una presó de màxima seguretat el juliol passat.

“El meu agraïment al Gabinet de Seguretat del Govern de la República per aquest important èxit a favor de l’Estat de dret a Mèxic”, va afegir.

La detenció de Guzmán, de 58 anys, es va produir en una operació de la Secretaria de Marina (Semar) a l’estat de Sinaloa –bressol de Guzmán i dels més famosos narcotrafi­cants mexicans– efectuada a la matinada.

L’operació, a la localitat de Los Mochis, es va saldar amb cinc delinqüent­s morts, sis detinguts i un marí ferit que “es troba fora de perill”.

Segons el butlletí de la Semar, “personal d’Infanteria de Marina va ser agredit amb trets d’armes de foc per presumptes integrants de la delinqüènc­ia organitzad­a” en un domicili al qual es van acostar després de rebre una denúncia ciutadana “on s’assenyalav­a que en un domicili hi havia persones armades”.

Com a resultat d’aquesta acció van ser confiscats “quatre vehicles (dos dels quals blindats), vuit armes llargues, una arma curta, carregador­s i municions que, per les seves caracterís­tiques balístique­s, són d’ús exclusiu de les forces armades”, així com “un tub llançacoet­s amb dues càrregues”.

Guzmán va ser capturat el 1993 a Guatemala i, després de ser condemnat a 21 anys, es va escapar per primera vegada el 2001 d’un penal de màxima seguretat de Puente Grande, a l’estat de Jalisco.

Després de ser detingut de nou a començamen­ts del 2014, en una acció que va ser considerad­a el cop més important assestat al narcotràfi­c a Mèxic en una dècada, va ser reclòs al penal d’Almoloya de Juárez, a l’estat de Mèxic.

Guzmán es va escapar d’aquesta presó de màxima seguretat l’11 de juliol passat. Des d’aleshores, més de trenta persones han estat detingudes, entre autoritats penitencià­ries, vigilants i presumptes còmplices, com el seu cunyat Édgar Coronel Aispuro –germà de la seva dona Emma, una exreina de bellesa–, el cap del seu equip d’advocats i dos pilots d’avió.

Aquesta segona evasió va ajudar a alimentar la llegenda. Van sorgir màscares de Halloween amb la seva cara i cançons. També es va anunciar per al 15 de gener l’estrena de la pel·lícula Chapo: el escape del siglo, del mexicà Axel Uriegas.

Té comptes pendents tant amb la justícia mexicana com amb la dels Estats Units, i Washington havia sol·licitat la seva extradició.

L’agència antidrogue­s dels EUA (DEA) va aplaudir ahir la seva de-

La detenció es va dur a terme ahir a la matinada a la ciutat de Los Mochis, al seu feu a l’estat de Sinaloa

tenció i va felicitar el Govern de Mèxic, així com la “valentia” de les forces de seguretat mexicanes. “La DEA està molt satisfeta per la captura de Chapo Guzmán”, va dir en el seu perfil de Twitter.

Diuen les autoritats que Guzmán va estar a punt de ser recapturat a l’octubre entre les serrelades i els barrancs de Sinaloa, però va aconseguir fugir, ferit per una caiguda. Van circular rumors que era a Costa Rica o l’Argentina, però la Marina mexicana el va continuar sotjant al seu terrer, on se sentia protegit.

Els EUA van oferir cinc milions de dòlars (4,6 milions d’euros) per informació per a la seva captura. A Mèxic la recompensa era de 60 milions de pesos (3,25 milions de euros). No se sap si algú la cobrarà. De moment, el Govern mexicà ho celebra: el Chapo, per tercera vegada, està detingut.

 ?? STR / EFE ?? Primera imatge del Chapo, difosa per les autoritats mexicanes, després de ser detingut
STR / EFE Primera imatge del Chapo, difosa per les autoritats mexicanes, després de ser detingut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain