La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos partits per a Suárez; cap a Pau López

Dos partits per a l’uruguaià, un per a Diop i res a Pau López

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

El jutge de competició ha llegit amb atenció l’acta del Barça-Espanyol de Copa i ha dictat sentència: dos partits de suspensió al blaugrana Luis Suárez, un al blanc-i-blau Pape Diop (les dues sancions s’han de complir a la Copa) i ni la mínima intenció d’analitzar la violenta trepitjada de Pau López a Messi. El porter de l’Espanyol se’n surt de franc del partit en què, per citar un exemple, el trident del Barça per complet va rebre una targeta groga.

En el fons no pot considerar-se cap sorpresa que Competició es limiti a llegir l’informe arbitral, doni carta de veritat absoluta a tot el que s’hi detalla i actuï en conseqüènc­ia. Una altra qüestió és analitzar com gradua les sancions i per quin motiu considera que dir-li a un rival “Em cago en la teva puta mare” (el cas de Diop) mereix un partit de càstig i en canvi proferir al túnel dels vestidors “Aquí us espero, veniu aquí; ets una desferra” (el cas de Suárez) té tal gravetat que exigeix un càstig doble.

Tampoc no estranya que Competició no entri en la trepitjada de Pau López. No apareix a l’acta, no hi ha denúncia i per tant a efectes de sanció no existeix. Una altra cosa seria plantejar-se si aquesta manera de procedir és la que es mereix la pomposamen­t autoconsid­erada millor lliga del món, però es pot entendre que als equips que la formen ja els convé aquest sistema; mai no han exigit cap altra normativa que atorgui més poder i mitjans a Competició, i s’agafen amb fervor a la norma no escrita: jo no et denuncio a tu i tu no em denunciarà­s a mi. En altres països de l’Europa futbolísti­cament il·lustrada casos com el de Pau López mai no quedarien impunes. Però la tradició a Espanya no va per aquest camí i en molt comptades ocasions el jutge futbolísti­c actua d’ofici, com va

LUIS SUÁREZ Competició considera que hi va haver premeditac­ió, provocació i finalment ofensa o insult

fer, per exemple, a finals del 1999 per aplicar cinc partits de suspensió al blaugrana Kluivert.

A la resolució, el jutge únic recorda que per rebatre l’acta arbitral cal “acreditar la inexistènc­ia del fet reflectit” o bé “la completa arbitrarie­tat” del redactat. I naturalmen­t conclou que no es donen aquestes circumstàn­cies. A les al·legacions el FC Barcelona va assenyalar que el col·legiat o bé mentia o bé s’havia inventat l’autoria de les expression­s posades en boca de Suárez. Però Competició indica que “el presumpte autor té dret a no declarar-se culpable”, però que això no l’exculpa. I per arribar a la sanció de dos partits a l’uruguaià assenyala que hi va haver premeditac­ió (va esperar els rivals, sempre segons l’acta), hi va haver provocació (“aquí us espero”) i ofensa o insult (“ets una desferra”). En definitiva, que va existir un comportame­nt “reprotxabl­e i injustific­at” i, de tot plegat, la sanció “en grau mitjà” de dos partits.

En el cas de l’espanyolis­ta Diop, Competició aclareix que el club blanc-i-blau va enviar un re-

PAPE DIOP L’Espanyol va aportar un vídeo per demostrar que també hi va haver provocació del blaugrana

curs en què no nega “la literalita­t de l’expressió” sinó que centra les seves al·legacions en “justificar l’expressió esmentada en una possible provocació prèvia de l’esmentat jugador contrari”, i per això aporta una prova videogràfi­ca. O sigui, que l’Espanyol aquí sí que estaria intentant traspassar part de la culpa al rival. Competició considera que potser sí que hi va haver provocació i que “podria desprendre’s de les imatges aportades”, però que en tot cas no justifica “respondre amb el mateix comportame­nt”. Aplica la sanció en grau mínim, o sigui, un partit.

El Barcelona va avançar ahir mateix que presentarà recurs al Comitè d’Apel·lació. Ara té un termini de deu dies que sens dubte no l’esgotarà, perquè els pròxims partits de Copa estan fixats per al 13 i el 20 de gener.

 ??  ??
 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Castigat. L’àrbitre va incloure a l’acta del Barça-Espanyol unes frases provocativ­es de Suárez en finalitzar el passat derbi, i l’uruguaià haurà de descansar en els dos pròxims partits de Copa.
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Castigat. L’àrbitre va incloure a l’acta del Barça-Espanyol unes frases provocativ­es de Suárez en finalitzar el passat derbi, i l’uruguaià haurà de descansar en els dos pròxims partits de Copa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain