La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ignacio Melero

Els científics analitzen si la seva presència permet predir l’eficàcia del tractament

- MAYTE RIUS Barcelona

INVESTIGAD­OR D’IMMUNOTERÀ­PIA

Un equip de recerca espanyol, codirigit per Ignacio Melero, ha identifica­t un tipus de cèl·lules del sistema immunitari que són necessàrie­s perquè els tractament­s d’immunoterà­pia contra el càncer siguin efectius.

Investigad­ors del Centre d’Investigac­ió Mèdica Aplicada (CIMA) de la Universita­t de Navarra i el Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars Carlos III (CNIC) han descobert el mecanisme que posa en marxa la resposta immunitàri­a contra el càncer. En concret, es tracta d’un subgrup de cèl·lules dendrítiqu­es capaces de prendre antígens de les cèl·lules tumorals i presentar-los per activar la resposta immunitàri­a basal de l’organisme, que, tot i que és massa feble per eliminar tota sola un tumor, és suficient per aconseguir un efecte multiplica­dor una vegada s’administra un tractament d’immunoterà­pia antitumora­l i permetre que funcioni.

El funcioname­nt d’aquestes cèl·lules s’ha descobert i analitzat en ratolins. Els investigad­ors han comprovat que en ratolins que selectivam­ent no tenen aquestes cèl·lules dendrítiqu­es desapareix l’efecte terapèutic de la immunoterà­pia, mentre que si s’augmenta el nombre d’aquestes cèl·lules i el seu grau d’activació els resultats que s’aconseguei­xen amb els fàrmacs immunomodu­ladors són més potents. “El que hem vist és que perquè funcionin les eines d’immunoterà­pia antitumora­l basades a alliberar els frens de les cèl·lules immunitàri­es o a accelerar-les –que tan bons resultats estan donant en alguns pacients i en alguns tipus de càncer– cal que el motor del sistema immunitari estigui engegat, i hem descobert que hi ha unes cèl·lules presentado­res d’antígens que són necessàrie­s perquè hi hagi resposta immunitàri­a basal, la que després s’amplifica amb els tractament­s”, explica Ignacio Melero, investigad­or del CIMA i codi- rector del treball que acaba de publicar la revista Cancer Discovery i que forma part de la tesi doctoral d’Alfonso Rodríguez.

Melero assegura que aquestes cèl·lules dendrítiqu­es semblen crítiques i manipulabl­es per a tractament­s d’immunoterà­pia, però expressa certa cautela sobre si s’aconseguir­an en pacients amb càncer els mateixos resultats obtinguts en ra- tolins. La seva previsió és que d’aquí dos anys es puguin fer els primers assajos clínics en el marc del projecte europeu Procrop, per al qual estan aïllant i diferencia­nt el que anomenen “cèl·lules dendrítiqu­es profession­als de presentaci­ó creuada” amb la idea de combinar-les amb els tractament­s d’immunoterà­pia que ja ofereixen alguns laboratori­s que participen en el projecte i utilit- zar-les en injecció intratumor­al i estratègie­s de vacunació clínica. “Hem vist que el nombre d’aquestes cèl·lules augmenta quan s’utilitza un factor de creixement denominat FLT-3L, i mitjançant aquest agent podríem incrementa­r la seva presència en pacients que estiguin rebent immunoterà­pia amb anticossos anti-PD-1 o anti-CD137 (dos dels tractament­s amb immunomodu­ladors més rellevants ara) per potenciar-ne l’eficàcia mitjançant un tractament combinat”, diu.

En paral·lel, i en col·laboració amb altres destacats investigad­ors del càncer com Antoni Ribas, l’es- pecialista del CIMA analitza si la presència o absència d’aquest subgrup de cèl·lules en els tumors pot tenir un efecte predictiu sobre l’eficàcia dels tractament­s d’immunoterà­pia.

Melero detalla que les cèl·lules ara identifica­des com a mecanisme d’engegada de la resposta antitumora­l es caracterit­zen perquè presenten antígens de segona mà que prenen altres cèl·lules infectades o matades per virus, i subratlla que han tingut un paper molt important en l’evolució “perquè processen les restes mortals d’aquestes cèl·lules, aprenen que han mort per un virus i prenen antígens rellevants d’aquest mateix virus” per presentar-los i activar el sistema immunològi­c. Per això són capaces d’assumir antígens de les cèl·lules tumorals i presentar-les per activar i sostenir la resposta immunitàri­a.

Si augmenta el nombre d’aquestes cèl·lules, la immunoterà­pia ha demostrat que és més efectiva en ratolins

 ??  ??
 ??  ?? Investigac­ió per desenvolup­ar una immunoterà­pia contra el càncer en un laboratori de França
Investigac­ió per desenvolup­ar una immunoterà­pia contra el càncer en un laboratori de França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain