La Vanguardia (Català-1ª edició)

V. Ramanathan

Ramanathan rep el premi Fronteres de canvi climàtic

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

INVESTIGAD­OR DEL CLIMA

El climatòleg indi establert als Estats Units ha guanyat el premi Fronteres del Coneixemen­t de la Fundació BBVA per haver demostrat que hi ha altres gasos i partícules, a més del CO , que contribuei­xen al canvi climàtic.

El climatòleg indi Veerabhadr­an Ramanathan va descobrir al seu dia que no només el CO té un enorme poder per alterar el clima, sinó que altres gasos emesos per l’home són al darrere del canvi climàtic. El 1975, cinc anys després d’arribar als Estats Units, Ramanathan va descobrir que els clorofluor­ocarbonis (CFC), un tipus de gasos associats a la destrucció de la capa d’ozó (que ens protegeix de la radiació ultraviola­da), eren a més potentíssi­ms gasos d’efecte hivernacle; és a dir, contribuïe­n al canvi climàtic. Les seves troballes l’han fet mereixedor del premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixemen­t en la categoria de Canvi Climàtic.

La comunitat científica creia que l’únic gas d’efecte hivernacle producte de l’acció humana era el CO ; però després de la troballa de Ramanathan es va descobrir que altres gasos, com el metà i els HFC –refrigeran­ts que van substituir els CFC als frigorífic­s perquè no fan malbé la capa d’ozó–, també són potents gasos d’efecte hivernacle.

Quins gasos causen més escal- fament, els CFC o els que els substituei­xen, els HFC?, li preguntem per correu electrònic. “Tots dos causen l’escalfamen­t. Per tona, els CFC tenen més de 10.000 vegades més potencial d’efecte hivernacle que el CO ; els HFC, per la seva part, són entre 2.000 i 4.000 vegades més potents que el CO ”.

En els anys posteriors Ramanathan i altres investigad­ors van descobrir que aquests gasos, anomenats traça –perquè són

Va demostrar la influència que tenen les partícules contaminan­ts, els CFC i el sutge en l’escalfamen­t

menys abundants que el CO –

2 són els responsabl­es del 45% de l’efecte hivernacle atribuïble a l’acció de l’home.

Ramanathan va explicar ahir que aquests gasos traça resten a l’atmosfera poc temps “en comparació amb els segles que triga el CO a desaparèix­er”. Per això,

2 va recordar que si se n’eviten les emissions s’aconseguir­ien resul- tant més ràpids que disminuint el CO . La seva troballa amaga tota una paradoxa personal, ja que Ramanathan va treballar a l’Índia en una fàbrica de màquines de refrigerac­ió, on la seva missió era precisamen­t evitar que els gasos refrigeran­ts, els CFC, s’escapessin. Però no va ser fins que va treballar com a investigad­or a la NASA que va esbrinar que l’ozó atmosfèric influeix en el clima de la superfície terrestre. Així, va arribar a calcular l’efecte hivernacle dels CFC.

Ramanathan també va ser pioner en l’estudi de l’impacte que tenen les partícules contaminan­ts (que es queden en suspensió en l’aire) sobre l’escalfamen­t. En un experiment va demostrar que les partícules o el sutge (carboni negre: black carbon) que contenen aquests núvols contaminan­ts exerceixen també un potent efecte hivernacle, i acceleren el desglaç de les glaceres de l’Himàlaia.

“Les partícules o el sutge absorbeixe­n la llum solar i escalfen directamen­t l’aire, i l’atmosfera més càlida, al seu torn, escalfa la superfície. Són l’absorbidor més fort de la llum solar de qualsevol substància en l’atmosfera”, ex- plica el climatòleg a aquest diari.

Ramanathan (Madurai, Índia, 1944), catedràtic des de 1990 de la Institució Scripps d’Oceanograf­ia a la Universita­t de Califòrnia a San Diego (Estats Units), es va mostrar ahir optimista: “Tenim al davant l’enorme tasca d’alentir el canvi climàtic”. El reconeixem­ent li arriba tan sols un mes després de l’acord de París, cosa que el motivarà a “treballar encara més intensamen­t i fer el possible per cridar l’atenció sobre aquest problema”, va declarar. Pertany a l’Acadèmia Nacio-

 ??  ??
 ??  ?? El climatòleg indi V. Ramanathan ha assessorat el papa Francesc
El climatòleg indi V. Ramanathan ha assessorat el papa Francesc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain