La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abjecció fanàtica

Un gihadista de l’Estat Islàmic assassina la seva mare en públic perquè li pregava que desertés

- BARCELONA Redacció i agències

L’últim abús de l’Estat Islàmic a Al-Raqqa, la capital del sinistre califat integrista, ha estat aconseguir que un jove executés en públic la seva mare perquè li implorava que abandonés les files gihadistes.

Al-Raqqa és la capital mundial del mal. I aquest mal sembla que no tér final. L’Estat Islàmic no dubta a posar fi a qualsevol amenaça que esquerdi el seu poder... encara que sigui en forma de mare desesperad­a. Dissidents, crítics i desertors ho paguen amb la vida.

L’última salvatjada de l’EI ha estat aconseguir que un fill matés en públic la seva pròpia mare. Aquesta setmana, els gihadistes s’havien penjat una altra medalla: la mort d’una jove periodista que va gosar qüestionar-los. Tots dos crims han estat denunciats per l’opositor Observator­i Sirià de Drets Humans, que té una poderosa xarxa d’informador­s sobre el terreny.

Segons el seu relat, la mare, una cartera d’uns 40 anys que es deia Lina al-Qassem, havia viatjat els 50 quilòmetre­s que separen la seva localitat de Tabaqa d’AlRaqqa, la capital de facto de l’Estat Islàmic (EI), per implorar al seu fill, Ali Saqr, de 20 anys, que abandonés les files gihadistes. Temia perdre’l en un dels bombardejo­s de la coalició internacio­nal sobre Al-Raqqa.

El noi, que abans d’unir-se a l’EI havia lluitat amb l’Exèrcit Lliure Sirià (oposició moderada) i

La llista d’atrocitats s’engrosseix: els gihadistes han matat una periodista que van acusar d’espia

amb el Front al-Nusra (la branca siriana d’Al-Qaida), en va informar de seguida els seus superiors. La dona va ser detinguda per “apostasia”. Dimecres, va ser el mateix fill l’encarregat d’aplicar la pena capital. Va matar la seva mare d’un tret al cap en una plaça d’Al-Raqqa, davant les oficines de Correus. Un centenar de persones va assistir a l’espectacle.

Un missatge molt clar per posar fi a les desercions, un dels proble- mes a què s’enfronten els gihadistes. L’EI desplega la seva propaganda d’una vida idíl·lica al califat per atreure nous reclutes, però molts una vegada allà se’n penedeixen i intenten fugir. Si els agafen, acaben morts. No hi ha pietat per al desertor.

La llista d’atrocitats de l’EI no para d’engrossir-se. Aquesta setmana també ha sortit a la llum la mort de Ruqia Hassan, una periodista siriana de 30 anys que escrivia sobre la vida quotidiana al califat, i que va ser assassinad­a després de ser acusada d’espia.

“Sóc a Al-Raqqa. He rebut amenaces de mort. No tinc cap dubte que l’Estat Islàmic em detindrà i decapitarà. Però conservaré la meva dignitat: és millor morir que humiliar-se”. Escrit al juliol, va ser l’últim missatge que va penjar a les xarxes socials, on firmava amb el pseudònim de Nissan Ibrahim. Des d’aleshores estava desaparegu­da.

La noia estudiava Filosofia a la Universita­t d’Alep quan fa cinc anys va esclatar la revolució contra Al-Assad. Es va unir a l’oposició i va tornar a Al-Raqqa, la seva ciutat. Es va negar a abandonar-la quan hi van arribar els gihadistes.

Va continuar escrivint a les xarxes socials, on explicava el dia a dia a Al-Raqqa, denunciant tant els abusos de l’EI com els bombardejo­s estrangers. En un dels seus missatges, es lamentava: “D’acord, no volem l’EI. Tampoc no volem que la coalició bombardegi l’EI. Tampoc no volem que l’Exèrcit Lliure Sirià combati l’EI. Llavors, què volem exactament?”.

L’Estat Islàmic va descobrir a la fi la seva veritable identitat i la va detenir a l’estiu, acusada d’estar en contacte amb els sahawat, el terme despectiu amb què els gihadistes anomenen els membres de l’Exèrcit Lliure Sirià. Sembla que va ser executada al setembre, però la seva família no va ser informada de la seva mort fins a la setmana passada.

L’Observator­i Sirià de Drets Humans ha comptabili­tzat una cinquanten­a de delictes castigats amb la mort per l’EI: adulteri, homosexual­itat o zoofília, però també delictes dissenyats per als seus opositors com “trair els musulmans” o criticar un sermó.

 ?? . ?? Ruqia Hassan denunciava els abusos de l’EI i els bombardejo­s
. Ruqia Hassan denunciava els abusos de l’EI i els bombardejo­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain