La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trobat a Brussel·les el pis on es van preparar els explosius del 13-N

-

La policia belga ha trobat a l’aglomeraci­ó de Brussel·les el pis on presumible­ment es van preparar els explosius utilitzats en els atemptats de París del 13 de novembre passat, segons va confirmar ahir la Fiscalia federal després que la notícia fos revelada per la premsa local. En realitat, l’apartament, localitzat a la ciutat suburbial de Schaarbeek –al cos- tat de la població de Molenbeek, d’on eren originaris una part dels terroriste­s– va ser escorcolla­t el 10 de desembre passat i s’hi van trobar tres cinturons especials, material per fabricar explosius i restes de peròxid d’acetona, així com una empremta dactilar de Salah Abdeslam, l’únic membre del comando terrorista que va sobreviure i que va fugir.

La policia ignora si Salah Abdeslam –el seu germà Brahim es va suïcidar amb un cinturó d’explosius el dia dels atemptats al bulevard Voltaire– va passar pel pis de Schaarbeek abans o després. L’últim que se’n sap és que, després d’abandonar París amb uns amics que van anar a recollirlo amb cotxe, el van deixar precisamen­t en un carrer de Schaarbeek cap a les dues del migdia de l’endemà, el dissabte 14 de novembre.

Els cinturons i el tipus d’explo- siu –com els utilitzats pels kamikazes del 13-N– confirmen la hipòtesi que els atemptats, en els quals van morir 130 persones, van ser organitzat­s i preparats a Bèlgica. Tres dels principals implicats, Abdelamid Abaaoud –presumpte coordinado­r dels atacs, mort en l’assalt policial al pis de Saint-Denis on s’havia amagat– i els germans Abdeslam procedien, com s’ha dit, de Molenbeek.

L’anàlisi del telèfon mòbil de Salah Abdeslam, que va abandonar en una paperera a prop de la sala de festes Bataclan, va demostrar que els terroriste­s van estar coordinats en temps real amb algú establert a Bèlgica. Pel que sembla, Salah Abdeslam havia de cometre un altre atemptat al districte XVIII de la capital francesa i suïcidar-se, però al final va desistir, va abandonar el seu cinturó d’explosius i va fugir.

L’apartament de Schaarbeek havia estat llogat, pel que sembla, sota una identitat falsa per un individu que hauria estat detingut per la policia belga. Fins ara la Fiscalia ha inculpat 10 persones per terrorisme en relació amb els atemptats de París, sospitoses d’haver col·laborat en la preparació dels atacs o en la fugida d’Abdeslam. Igualment, la policia busca les dues persones que podrien haver estat en contacte telefònic amb el comando, Samir Bouzid i Soufiane Kayal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain