La Vanguardia (Català-1ª edició)

Orbán no donarà suport a sancions a Polònia per les seves lleis restrictiv­es

- BUDAPEST Agències

El primer ministre hongarès, el conservado­r Viktor Orbán, va expressar ahir el seu suport al Govern polonès en les seves disputes amb la Comissió Europea. “Hongria mai no donarà suport a sancions de la UE contra Polònia”, va anunciar Orbán, que va afegir que “els polonesos mereixen més respecte”.

El Parlament polonès ha aprovat recentment unes polèmiques reformes legislativ­es que afecten els mitjans de comunicaci­ó públics i el Tribunal Constituci­onal, que han desfermat crítiques tant al país com l’estranger.

Orbán també va aprovar lleis similars sobre la premsa i sobre el Constituci­onal després de la seva arribada al poder el 2010, lleis fortament criticades a la UE perquè considera que limiten la democràcia al país centreeuro­peu.

Reporters Sense Fronteres va demanar dimecres a la Comissió Europea fermesa contra la llei polonesa perquè suposa “un atemptat flagrant al pluralisme i a la llibertat de premsa”, i reclama sancions si no es retira.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, confia que no s’arribarà a les sancions. “Hem de tenir unes franques i bones relacions amb Polònia. El nostre enfocament és molt constructi­u, no estem apallissan­t Polònia”, va assegurar.

En els últims anys s’han plante- jat diverses vegades sancions comunitàri­es contra Hongria per les seves polèmiques iniciative­s legals, però el Govern d’Orbán les ha anat suavitzant i mai no s’ha arribat a les sancions.

El primer ministre hongarès també va afirmar que la UE hauria d’establir una nova “línia de defensa” a la frontera nord de Grècia, ja que l’acord amb Turquia no serà suficient per evitar que l’èxode de refugiats arribi a Europa.

El dirigent ha guanyat suport al seu país per la dura posició que té cap a la immigració. El seu Govern ha erigit tanques a la frontera sud per mantenir fora l’èxode.

Les tanques inicialmen­t van atreure les crítiques dels seus so- cis de la UE, però alguns països, com Eslovènia i Àustria, han erigit posteriorm­ent també tanques. D’altres han optat per imposar controls dins de l’espai sense fronteres Schengen per poder fer front al flux d’arribades.

“És bonic que (Turquia) hagi promès que hi haurà una línia defensora allà, però necessitem construir-ne una pel nostre compte amb els nostres propis recursos a la frontera nord de Grècia i aturar, no alentir, sinó aturar la migració”, va afirmar.

Segons Orbán, Bulgària, fronterera amb Grècia, hauria de ser inclosa dins de la zona Schengen, mentre que Macedònia hauria de rebre suport financer per poder reforçar els seus límits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain