La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suspens en teoria de la conspiraci­ó

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Va tornar a parlar d’armes i del seu tràgic impacte social als Estats Units. Però al president Barack Obama no li va caure dijous a la nit cap altra llàgrima a l’estil del gran Peret. La imatge del seu emocionat plor en anunciar el seu pla per restringir la venda de rifles i pistoles es va propagar dimarts pel món. A casa no va agradar a tothom: uns quants republican­s li van dir “ploraner”. Dos dies després, en vista de la ganyota perfilada al seu rostre, i de conèixer l’obra musical del rumber català, li hauria escaigut més dedicar-los el borriquito com tu, tú-ru-rú.

“Només estaré un any més en aquest càrrec, quan comencem amb aquesta impression­ant empresa?”, va respondre carregat de sorna respecte a la seva pretesa intenció de requisar les armes de tots els ciutadans del país de les pistoles.

L’assumpte l’hi va servir en safata un dels seus col·legues en aquesta lluita que divideix els nord-americans. La pregunta la va formular l’exastronau­ta Mark Kelly, al costat del qual es trobava la seva dona, l’excongress­ista Gabby Giffords. Va deixar el seu càrrec de legislador­a l’any següent de sobreviure a la matança de Tucson (Arizona), de la qual ahir es va complir el cinquè aniversari. Kelly li va plantejar amb sarcasme com confiscari­a els més de 300 milions d’armes, en més de 65 milions de llars, des de Key West (Florida) a Alaska.

“És una conspiraci­ó”, va replicar el president en aquest acte davant les càmeres de la CNN. Vista la impossible magnitud d’aquesta tasca, Obama va atribuir la circulació d’aquesta “falsa noció” a interessos polítics –en especial conservado­rs– o comercials, en al·lusió a la poderosa Associació Nacional del Rifle (NRA, per les seves sigles en anglès).

Per esbojarrat que sembli, aquesta teoria –Obama va explicar que la conspiraci­ó forma part del codi genètic dels EUA–, hi ha molta gent que creu en aquesta mà negra –dit sense ànim racial– del Govern.

Alguns, presumptam­ent tan il·lustrats com el professor James Tracy, exerceixen de corretja de transmissi­ó. A Tracy l’han expulsat aquesta mateixa setmana del claustre de la Universita­t Florida Atlantic. Amb 50 anys, aquest professor associat ha assolit notorietat en el seu blog i en les seves intervenci­ons radiofòniq­ues per defensar l’oculta intenció d’Obama per desarmar els EUA. Demana “proves de veracitat” sobre les matances registrade­s recentment.

Segons aquest docent, la matança de l’escola de primària Sandy Hook, a Newtown (Connecticu­t) no va ser més que un muntatge per afavorir un augment del control legal.

La mort d’aquests 20 nens (més vuit adults), la dels nou afroameric­ans de l’església de Charleston (Carolina del Sud) o els 14 del tiroteig de San Bernardino no han existit. Més ben dit, són escenifica­cions de tall cinematogr­àfic realitzade­s per especialis­tes. En la comunitat d’internet ha guanyat força seguidors.

L’acomiadame­nt s’ha produït, després d’una primera reprimenda el 2013, una vegada que els pares de Noah Pozner –de sis anys, el mort més jove de Newtown– el van acusar d’assetjamen­t en un article publicat al Sun Sentinel. Li van reclamar, a més, que tragués del seu lloc web la foto del seu fill. “Per al nostre horror –van sostenir Lenny i Veronique Pozner–, ens trobem en una societat on alguns no mostren cap tipus de compassió pel patiment dels altres. Entre aquests es troben els conspiraci­onistes que asseguren que la nostra tragèdia no és real”.

El professor, en actiu des del 2002, no es va intimidar i va prosseguir amb els seus atacs. Insistí que allò de Sandy Hook va consistir en una prova de l’Agència Federal d’Emergència. “Els Pozner són tan mentida com l’exercici –va escriure– i s’aprofiten graciosame­nt de la falsa mort del seu fill”.

Tracy va perseverar en la seva actitud malgrat les advertènci­es de la universita­t. Al final van decidir tirar del cançoner de Peret i del seu borriquito como tú... L’han suspès per la seva resposta a la teoria de la conspiraci­ó.

El professor James Tracy és expulsat de la universita­t per reiterar que les matances són falses “En un any, com ho faré?”, diu Obama sobre la confiscaci­ó de milions d’armes

 ?? JONATHAN ERNST / REUTERS ?? Dos mons. Protesta contra l’Associació Nacional del Rifle en el quart aniversari de la matança de Sandy Hoo, que
Tracy considera irreal
JONATHAN ERNST / REUTERS Dos mons. Protesta contra l’Associació Nacional del Rifle en el quart aniversari de la matança de Sandy Hoo, que Tracy considera irreal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain