La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos ex-primers ministres, a segona volta a la República Centreafri­cana

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

Un ex-primer ministre serà el president de la nova República Centreafri­cana. Caldrà esperar per saber-ne quin. Un dels candidats favorits en les enquestes, Anicet Georges Dologuélé, i una sorpresa, Faustin Archange Touadéra, copen els dos primers llocs en els resultats provisiona­ls de les eleccions a la República Centreafri­cana. Els comicis es van celebrar el 30 de desembre en una jornada electoral pacífica, malgrat la guerra que assola el país des de fa dos anys, i festiva: la participac­ió va ser del 79%. Com que cap dels 30 candidats no va aconseguir més de la meitat dels vots, serà en la segona volta, el pròxim 31 de gener, que es decideixi el president de la “reconstruc­ció” d’un dels països més pobres del món i immers en una espiral de violència de tall etnicoreli­giós.

Dologuélé, economista de 58 anys i primer ministre entre els anys 1999 i el 2001 en el govern del president Ange-Felix Patasse, lidera la llista més votada amb un 23,8% dels vots.

Al davant hi tindrà el doctor en Matemàtiqu­es Touadera, també de 58 anys, que va servir com a primer ministre del 2008 al 2013 en l’executiu de François Bozizé, que va ser deposat per un cop d’Estat que va desencaden­ar l’actual conflicte.

Des de Bangui, Albert Caramés, tècnic de les Nacions Unides i membre del col·lectiu africanist­a Africaye, celebra l’ambient de calma dels últims dies al país centreafri­cà, però demana prudència per a la segona volta. “Ara començarà el ball de les coalicions. Caldrà veure qui aconseguei­x les aliances amb el tercer i quart classifica­t; aquí hi haurà la clau”, apunta.

La distribuci­ó dels vots anuncia dures negociacio­ns i pactes. Désiré Kolinga, fill d’un antic president, i Martin Ziguélé, considerat el polític favorit de França, van aconseguir el 12,6% i el 10,82%, respectiva­ment. Fins i tot podria ser decisiu el suport de Jean-Serge Bokassa, fill del dicta- dor, Jean-Bédel Bokassa, que va arribar a autoprocla­mar-se el 1976 emperador en una pomposa cerimònia que va costar milions de dòlars.

Per Caramés, que viu al país des de l’any 2013, el futur de la República Centreafri­cana no dependrà d’un nom, sinó d’una nova política. “Actualment l’Estat acaba al quilòmetre 12 de Bangui. A partir d’aquí no hi ha Estat. Si el nou executiu no aposta per una veritable descentral­ització, no hi haurà res a fer”, assenyala.

Des de l’inici de la guerra fa dos anys, gairebé un milió de persones ha perdut la seva llar i la meitat de la població (2,7 milions de persones) necessita assistènci­a humanitàri­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain