La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu d’un dilema

La divisió interna i el fracàs operatiu de la CUP poden costar-li fins a la meitat del vot

- CARLES CASTRO Barcelona

Sembla evident que el mètode assemblear­i resulta una mica molest per decidir l’evacuació d’un edifici en flames. I si, a més, la divisió d’opinions enfronta els afectats en dues meitats gairebé iguals, la paràlisi pot resultar letal. Tot i això, en la política com a escenari privilegia­t de l’il·lusionisme, algunes fórmules de democràcia directa per a la presa de decisions mantenen l’atractiu i una falsa aparença d’operativit­at. Almenys fins que un col·lectiu s’enfronta a un dilema dramàtic.

I això és justament el que passa amb el procés sobiranist­a, que ha acabat per fracturar bona part de les formacions polítiques catala- nes (o el seu electorat). L’última damnificad­a ha estat la CUP, víctima del dilema entre la fidelitat a la ideologia o a les promeses electorals i les exigències d’una “unitat nacional catalana” associada a la investidur­a d’un polític que és als antípodes del model de país que defensa la formació anticapi- talista. I aquest dilema s’ha vist agreujat en el cas de la CUP per una mecànica complexa en la presa de decisions.

Arribats a aquest punt i amb independèn­cia de quin sigui l’horit- zó de les urnes, la principal incògnita rau en els costos electorals que pot tenir per a l’organitzac­ió anticapita­lista la decisió adoptada finalment. Sobre això, un escenari de danys limitats delimitari­a les pèrdues al flanc nacionalis­ta del seu electorat (antics votants de CiU i ERC, i almenys la meitat dels seus nous suports), cosa que suposaria una minva d’entre 90.000 i 100.000 vots dels obtinguts el passat 27-S (vegeu el gràfic).

El problema per als anticapita­listes és que si els danys s’estenen simultània­ment a la frontera amb el vot de l’esquerra alternativ­a (Podem i ICV) les pèrdues suposarien gairebé dos terços del seu electorat actual.

Ara bé, posats a calcular quina decisió produiria més danys teòrics (rebutjar la investidur­a de Mas o permetre-la), la segona alternativ­a tampoc no els sortiria de franc als anticapita­listes, ja que les pèrdues se centrarien llavors al flanc més ideològic del vot de la CUP, procedent d’altres formacions polítiques d’esquerra.

I en aquest supòsit, les pèrdues teòriques oscil·larien entre els 100.000 i els 170.000 votants, amb dos escenaris igual de complexos que l’actual. En el primer, la CUP continuari­a sent imprescind­ible perquè les forces independen­tistes sumessin més escons que la resta de partits. En el segon, en canvi, els anticapita­listes cedirien més de la meitat dels vots actuals i el conjunt de l’independen­tisme perdria la majoria absoluta en el Parlament.

El no a Mas pot costar 100.000 vots a la CUP, però el sí en podria suposar gairebé 170.000 i la majoria sobiranist­a Els anticapita­listes també corren risc d’erosió en el flanc de l’esquerra, amb Podem i ICV

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain