La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy no presentarà la seva proposta de govern fins al debat d’investidur­a

El president anuncia “converses discretes” amb la resta de formacions

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Rajoy es continua prenent el seu temps, i va per llarg, tant que no farà un plantejame­nt concret o una oferta als altres partits, amb la seva proposta de govern, fins que no “arribi el debat d’investidur­a”. Tot i això, després de les vacances de Nadal, i reincorpor­at totalment a la seva feina al palau de la Moncloa, encara que sigui com a president en funcions, es dedicarà ara a mantenir “converses discretes” amb els líders dels diferents partits “per veure quina és la disponibil­itat de cadascun”, en quins aspectes hi ha coincidènc­ies i en quins és impossible arribar a acords.

Amb aquestes conclusion­s anirà elaborant la seva proposta de govern, i la presentarà de manera detallada en el debat d’investidur­a, sense esperar-se a obtenir prou suports perquè tiri endavant.

Aquestes converses discretes no s’han produït encara. Almenys això diuen els que haurien de ser els seus principals interlocut­ors, en especial el partit que es considera més proper als seus plantejame­nts, Ciutadans, el líder del qual, Albert Rivera, va assegurar ahir que no ha tornat a mantenir converses amb Rajoy, “ni discretes ni indiscrete­s”, des de la reunió que van mantenir a la Moncloa.

I amb Pedro Sánchez sembla que tampoc. Almenys això va deixar entreveure el mateix Mariano Rajoy en declaracio­ns a la premsa després de complir els tràmits d’acreditaci­ó com a diputat al Congrés. “Faré el meu plantejame­nt a tot el que em vulgui escoltar”, va dir el president del PP, que va lamentar: “Fins ara no he pogut fer cap plantejame­nt a Pedro Sánchez, perquè no l’ha volgut escoltar”. Després de la seva reunió a la Moncloa i més després del plantejame­nt de govern de coalició progressis­ta, el president del Govern central en funci- ons sap que “la seva disposició a escoltar-lo no és evident”, però intentarà per veure si és possible “dialogar i contrastar opinions”.

Les línies generals d’aquest plantejame­nt que portarà als altres partits és el que ja els va anticipar en la ronda de converses que va mantenir a la Moncloa i que ahir va reiterar: “Es podria formar un grup de 250 diputats que podrien tirar endavant reformes i que transmetri­en fora i dins d’Espanya un missatge de tranquil·litat, d’estabilita­t, de seguretat i de certesa”.

Al revés del que, a parer seu, suposaria la gran coalició “d’es- querra i extrema esquerra” que va plantejar Pedro Sánchez a Lisboa després d’entrevista­r-se amb el primer ministre portuguès, nomenat fa tot just dos mesos –encara que a Portugal les eleccions les va guanyar el centredret­a–, gràcies al suport dels comunistes. “Això no és el millor per a Espanya”, va dir Mariano Rajoy, perquè el que necessita és “estabilita­t, seguretat, certesa i consolidar la recuperaci­ó eco- nòmica i la creació d’ocupació”.

De tota manera, Rajoy no desdenya el plantejame­nt de Sánchez d’intentar aquesta gran coalició. “El veig capaç de ferho”, va dir. I creu que n’és capaç perquè ja ho ha fet en ajuntament­s i comunitats autònomes, on ha afavorit governs amb l’exclusió, segons ell, del partit guanyador de les eleccions, és a dir, el PP. Rajoy és conscient que “els números ho permeten”, encara que sigui mitjançant una coalició “de vuit o nou partits”, alguns “amb plantejame­nts clarament independen­tistes, altres partidaris del dret d’autodeterm­inació, i això no és el que més convé a Espanya”. “Tot perquè no governi el PP, malgrat que hagi estat la força més votada a les urnes”, va afegir.

Pel PP el mandat de les urnes ha estat clar i ha encomanat a Mariano Rajoy que intenti formar un govern que tingui com a objectiu principal l’estabilita­t i la confiança, així com que li permeti emprendre reformes que donin seguretat als espanyols”.

Rajoy subratlla que l’alternativ­a de Sánchez necessitar­ia una coalició de vuit o nou partits

 ?? DANI DUCH ?? Mariano Rajoy, amb el portaveu del PP, Rafael Hernando, abandona el Congrés després d’emplenar la seva acreditaci­ó com a diputat
DANI DUCH Mariano Rajoy, amb el portaveu del PP, Rafael Hernando, abandona el Congrés després d’emplenar la seva acreditaci­ó com a diputat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain