La Vanguardia (Català-1ª edició)

PSOE i C’s buscaran un pacte global amb PP i Podem al Congrés

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Pedro Sánchez i Albert Rivera es van reunir ahir durant una hora per primera vegada després del 20-D, i van quedar d’acord a “buscar un acord global i de consens amb PP i Podem sobre la composició de la Mesa del Congrés dels Diputats”, els membres de la qual s’elegiran dimecres a la sessió constituti­va de la Cambra.

A la trobada, el líder de Ciutadans va demanar al del PSOE que li fes arribar el nom que els socialiste­s proposen com a president del Congrés. Sánchez es va comprometr­e a fer-ho en 72 hores, és a dir, per a la tarda de dilluns vinent.

El PSOE té a priori un avantatge doble amb vista a aquesta elecció: per un costat, el sistema de votació el beneficia; per l’altre, només el PP rebutja obertament que un socialista ocupi la crucial plaça.

La possibilit­at que els populars retinguin el lloc sí que concita, en canvi, un rebuig majoritari entre la resta de partits; tots discrepen de la tesi del PP que el màxim responsabl­e de la Cambra ha de ser del partit guanyador de les eleccions, i advoquen precisamen­t pel contrari. Rivera creu que ha de remarcarse la “divisió de poders” amb un president parlamenta­ri de color diferent al del Govern, i demana un sistema rotatori. “Proposem que, si el president del Congrés triat dimecres és socialista i després el PSOE aconseguei­x governar, llavors es canviï aquest president” perquè no sigui del partit que lidera l’Executiu, va explicar.

Per constituir la Mesa els 350 diputats elegiran primer el president. Cadascú escriurà un nom a la seva papereta. Si un dels aspirants obté majoria absoluta, assumpte resolt; si no, hi haurà una altra votació només entre els dos més avalats a la primera, i l’elecció ja serà per majoria simple. D’entrada, el PSOE ho té menys difícil que el PP per obtenir els vots de Podem, Ciutadans, nacionalis­tes i independen­tistes.

La configurac­ió completa de la Mesa demana un joc complex en què els quatre grans grups aspiren a tenir representa­ció. I hi ha quatre vicepresid­ències i d’altres tantes secretarie­s en disputa que s’elegeixen en sengles votacions, per a les quals hi ha múltiples aliances.

El gran escull en la negociació està en la pretensió de Podem de formar quatre grups: un de general i els tres de les seves llistes de confluènci­a a Catalunya (En Comú Podem), València i Galícia. La número tres de Podem, Carolina Bescansa, va titllar ahir d’ “irrenuncia­ble” aquesta exigència. I va acusar els socialiste­s d’ordir “un gran acord amb el PP per garantir-se una majoria folgada a la Mesa del Congrés”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain