La Vanguardia (Català-1ª edició)

Matas ofereix el seu palauet per reparar els danys pel cas Nóos

La mesura podria ser l’avantsala per admetre la seva responsabi­litat

- JOSÉ MARÍA BRUNET DAVID GILABERT Madrid / Palma

L’expresiden­t de les Balears, Jaume Matas, ahir va moure fitxa en vigílies de l’inici del judici oral sobre el cas Nóos, en presentar un escrit en què admet que va poder causar danys a l’interès general quan va beneficiar les empreses d’Iñaki Urdangarin, i es va mostrar per això disposat a col·laborar amb la justícia. La quantia d’aquest perjudici als fons públics s’elevaria a 2,6 milions d’euros utilitzats per pagar a l’Institut Nóos, que dirigia el llavors duc de Palma. D’aquesta xifra, 2,3 milions d’euros van correspond­re a l’organitzac­ió i celebració de dos fòrums sobre turisme i esport.

En mitjans jurídics s’estima que Matas ha fet amb aquesta iniciativa un primer pas que podria portar-lo a reconèixer algun dels delictes que se li imputen en el marc del cas Nóos, que dilluns comença a jutjar-se a Palma. La defensa del que va ser ministre de Medi Ambient ha posat a disposició del Tribunal el palauet que posseeix a la capital balear per “reparar el dany causat”. Un fet que, segons les fonts jurídiques esmentades, suposaria l’avantsala d’una admissió de responsabi­litat i una confessió que al seu torn comportari­a l’aplicació d’una circumstàn­cia atenuant davant una possible condemna.

De fet, Matas s’enfronta a una petició d’onze anys de presó com a suposat autor dels delictes de prevaricac­ió, malversa- ció, frau i tràfic d’influèncie­s. Es tracta, en suma, d’un conjunt de cinc infraccion­s penals greus que suposadame­nt hauria comès en adjudicar de manera irregular diferents contractes a l’Institut Nóos.

L’escrit presentat per la defensa de Matas davant l’Audiència de Palma deixa entreveure’n les intencions. “L’oferiment implica la voluntat de reparar el dany causat”, afirma la defensa de l’expresiden­t balear, mentre s’hi manifesta la predisposi­ció a “dur a terme qualsevol acte jurídic que sigui requerit perquè pu- gui obtenir-se la reparació que es pretén sobre el bé que s’ofereix”. En concret, Matas ha ofert la meitat de l’habitatge que posseeix amb la seva dona en un cèntric carrer palmesà.

Es tracta d’un luxós habitatge de més de 500 metres quadrats en un palauet, una propietat que al seu dia va ser taxada en prop de 2,4 milions d’euros. La instrucció del cas Nóos ha convertit les dependènci­es del palauet en qüestió en una de les icones del sumari, com a símbol d’una etapa pròdiga en assumptes de corrupció i malbaratam­ent. Tot després que es fessin públics alguns detalls de la decoració del palauet que incloïen, per exemple, diversos accessoris el valor individual del qual era d’uns 400 euros.

En aquests moments, segons la documentac­ió aportada al tribunal, l’habitatge que Matas ofereix com a aval per reparar el dany causat està afectat per diversos gravàmens, inclosa una hipoteca. No obstant això, els advocats insisteixe­n a precisar que cap “no en fa disminuir el valor”. De la hipoteca que pesa sobre el palauet del carrer Sant Feliu de Palma està pendent el pagament d’una quantitat de 484.552 euros.

L’escrit de la defensa de Matas, de dues pàgines d’extensió, ha quedat registrat a l’Audiència de Palma només tres dies abans que comenci el judici del cas Nóos. La iniciativa de l’expresiden­t del Govern balear suposa un gir en la seva estratègia, si es té en compte que fins ara havia mantingut que Jaume Matas no havia incorregut en responsabi­litats penals en aquest assumpte. Ara no es reconeixen de forma explícita, però s’accepta que hi pot haver danys a reparar per una actuació que potser va causar danys a tercers, en concret als fons públics.

En tot cas, Jaume Matas ja ha complert nou mesos de presó per una condemna anterior per fets relacionat­s amb delictes de corrupció. Precisamen­t, aquesta condemna prèvia ha portat el fiscal a sol·licitar a més de la pena de presó un total de 20 anys d’inhabilita­ció absoluta i 10 anys d’inhabilita­ció especial per a ocupació de càrrec públic.

L’expresiden­t balear s’enfronta a una petició d’onze anys de presó per cinc delictes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain