La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els uns i els altres

-

Hi ha una divisió dins de l’independen­tisme que no és la de la CUP i Junts pel Sí. És una divisió de fons. La posició dominant, que lidera Mas, concep el gir sobiranist­a com una conseqüènc­ia de l’autonomism­e i participa del mateix sistema de valors. L’altra, que està repartida en diversos sectors, entén l’independen­tisme com una esmena a la política catalana recent.

Els primers veuen en l’estabilita­t de les darreres dècades una victòria històrica que ha donat un gruix institucio­nal i un demos polític sense els quals és impossible ni tan sols imaginar-se la independèn­cia. És la “transició nacional” formulada en la conferènci­a de Mas el novembre del 2007. El catalanism­e clàssic, de Prat de la Riba a Montilla, ha assolit els seus objectius bàsics: modernitza­ció, democratit­zació, europeïtza­ció i autogovern. I ara pot plantejar-se la sobirania, dins o fora d’Espanya, sense cometre els errors de precipitac­ió i convulsió del passat.

Per aconseguir-ho, cal mantenir els equilibris de poder existents perquè expressen les febleses i fortaleses reals, i tocar-los si no és indispensa­ble activa les resistènci­es més poderoses, que van del poder econòmic al lerrouxism­e.

En el fons, es parteix de la feblesa de la Generalita­t, el poder de la qual és insignific­ant. Els contractes públics i el simbolisme són les úniques formes reals d’influència, i per això la corrupció i la gesticulac­ió expressen tan bé la ficció de la política catalana. D’aquesta ficció en viuen l’espanyolis­me i els més cínics de la tercera via tant com l’esquerra que fa veure que la Generalita­t pot retallar o ampliar drets. L’autonomia justifica la dominació i permet caricaturi­tzar qui s’hi oposa de sentimenta­l.

L’altre sector de l’independen­tisme veu en les prudències una forma de retenir l’hegemonia d’una cultura política, exactament com va passar amb la transició espanyola. Desconfien de l’ambició de Mas i de la manera com fa servir l’únic poder que té reconegut pel sistema -la potestat de convocar eleccions- per assolir els seus objectius. Hi veuen la prova que la seva prioritat és mantenir la posició i protegir un espai d‘interessos i una idea del país. Que el 9-N exacerbés l’element simbòlic i rebaixés la confrontac­ió amb l’Estat és una prova que pesen els equilibris. Que per posar en pràctica les eleccions plebiscità­ries, l’única alternativ­a a una referèndum unilateral, Mas exigís la llista unitària i en fos alhora numero quatre i candidat a president els confirma la sospita.

Mentre el sector dominant creu que la unitat que propugna Mas és la via més segura, menys costosa i més civilitzad­a d’assolir la independèn­cia, el sector opositor creu que si no se li pot dir “no” a Mas més val desfer el procés i refer els equilibris de poder.

Jo era partidari d’esprémer Mas fins al final, encara que fos per mostrar que era una falsa ruta. Ara depèn de Mas, Junqueras i Gabriel que les eleccions del març canviïn el guió o continuem presos de la ficció en una nova batalla per les engrunes.

Ara depèn de Mas, Junqueras i Gabriel que les eleccions del març canviïn el guió o continuem presos de la ficció

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain