La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Espanya dels Reis d’Orient

- Fernando Ónega

Quatre anys de rodes de premsa dels Consells de Ministres donen per a molt. Donen per fer una enciclopèd­ia dels sabers i habilitats dialèctiqu­es de Soraya Sáenz de Santamaría. Donen per tenir una doctrina completa sobre la crisi econòmica i les seves solucions, els equilibris de les grans potències, la cursa armamentís­tica, el dret internacio­nal, la unitat de la nació, les misèries del partidisme, les grandeses de Rajoy i els seus equips o el preu dels cereals. El que no podia preveure la vicepresid­enta, i així ho va dir, és que se li demanés també l’opinió de l’Executiu sobre les cavalcades dels Reis d’Orient. Però la hi va demanar un periodista, enmig dels criteris demandats sobre la coalició d’esquerres, sobre la coalició de dretes, sobre els ensurts de Catalunya i sobre la governabil­itat d’Espanya. El tema espanyol, en el fons, ha estat aquesta setmana la cavalcada dels Reis d’Orient.

Només aquesta setmana? Sí, perquè tocava per calendari. Però en aquesta edició del 2016 va ser el retrat polític de les dues Espanyes que tornen a emergir. Els nous ajuntament­s s’estrenaven en el primer acte d’assistènci­a massiva i es van sentir amb l’obligació de mostrar la seva nova identitat. L’Espanya tradiciona­l es va posar en guàrdia davant les innovacion­s, no fos que aquests partits que creuen en la consulta popular catalana i altres heretgies comencessi­n la demolició de les estructure­s patriòtiqu­es per la capacitat de penetració social d’una festa popular i infantil molt arrelada. No fos que la desfilada dels Mags d’Orient fos un episodi més, malèficame­nt programat, de l’avanç del laïcisme i de la destrucció dels valors més consolidat­s.

Així, la primera gresca es va produir davant la insolència de posar dones com a reines magues o assimilade­s, on s’ha vist això. I la segona, la proletarit­zació de Ses Majestats, que va assolir el màxim a Madrid, on van aparèixer amb una corona de tot a cent i uns vestits a la manera de bates d’estar per casa. Cayetana Álvarez de Toledo va fer la seva frase històrica en proclamar “Mai t’ho perdonaré, Manuela Carmena, mai”. El Partit Popular, segons les cròniques, va aprofitar per arremetre contra l’alcaldessa. El que s’ha dit: l’Espanya progre que vol que es noti la seva innovació, i l’Espanya tradiciona­l, que representa la resistènci­a al canvi. Amb aquest temor: comencen canviant la cavalcada de Reis i acaben canviant la Constituci­ó. O acceptant la República Catalana. Comencen proletarit­zant els Reis d’Orient i acaben posant el rei Felip VI en mida foto de carnet al saló de plens de l’ajuntament de Torredemba­rra.

El govern espanyol, pel que sembla, no va tenir temps a formar-se la seva pròpia opinió, perquè té la intel·ligència ocupada en com sobreviure a la coalició a la portuguesa o com encarrilar el que pugui venir de Catalunya. Però ahir mateix l’alcaldessa Carmena va donar una pista de com acabarà el conflicte: el 2017 farà una cavalcada “més al gust de tothom”, però amb matisos “nous i sorprenent­s”. És a dir, una solució centrista-reformista. Em sap greu, Pablo Iglesias: sona més a Albert Rivera.

 ??  ?? Soraya Sáenz de Santamaría
Soraya Sáenz de Santamaría
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain