La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ressaca de Colònia

-

LA nit de Cap d’Any de Colònia ha estat un regal de Nadal per als defensors del blindatge de les fronteres de la Unió Europea. Cent vint-i-una dones han presentat denúncies per robatori, abusos sexuals i altres violències als voltants de l’estació de tren, pròxima a un símbol d’Europa com la catedral gòtica de Colònia. Amb certa lentitud, les autoritats policials comencen a donar compte dels fets: més de 30 delictes en poques hores i almenys 32 sospitosos identifica­ts, dels quals 18 són peticionar­is d’asil a Alemanya (cap acusat, ara per ara, de delictes sexuals).

En paral·lel a les investigac­ions, que no deixen en gaire bon lloc les forces policials, Alemanya ja s’ha embrancat en un debat cantat: els efectes d’una onada sense precedents de peticionar­is d’asil –més d’un milió de persones el 2015– que procedeixe­n majoritàri­ament de països musulmans en guerra o en descomposi­ció. Tot Occident va aplaudir el gest de la cancellera d’obrir les portes d’Alemanya a una riuada de gent amb un periple que va commoure els europeus. Malgrat el risc de l’anomenat efecte crida, Angela Merkel va optar per la dignitat i va salvar la cara del Vell Continent, esborrant l’Europa de les travetes i el menyspreu envers els drames aliens.

Gestionar aquell acte just i lloable és ara el dilema. Com ha passat, en un altre pla, a l’Iraq o a Líbia, no n’hi ha prou de fer caure dictadors, cal guanyar –i edificar– la pau. Merkel i el seu Govern de coalició tenen ara al davant –i els fets de Colònia apressen– el deure de garantir a tots els alemanys, els impostos dels quals alimenten els refugiats, que aquesta generosita­t no comporta abusos. Moralment, els alemanys tenen dret a esperar dels peticionar­is d’asil una conducta agraïda i respectuos­a amb els costums del país, però la moralitat no és l’argument d’aquesta obra. Es tracta ni més ni menys que del compliment de la llei, puntal de les societats democràtiq­ues. Tots els ciutadans són iguals davant la llei, siguin alemanys de generacion­s o nouvinguts. Aquesta és la grandesa de les societats europees i la millor lliçó i regal que podem oferir als que aspiren a viure entre nosaltres.

Si Colònia ha sacsejat la consciènci­a de molts europeus és perquè les víctimes d’aquests delictes han estat dones. Inevitable­ment, el quadre incomplet del que ha passat alimenta les tesis xenòfobes que indiquen que els musulmans tracten inapropiad­ament les dones, víctimes dels delictes de Colònia i ostatges ara d’un debat maliciós. La maduresa social i la solidesa de la democràcia alemanya alimenten la convicció que aquests refugiats s’integraran –i per a la integració n’hi ha prou amb l’escrupolós respecte a la llei, als deures i obligacion­s de tot ciutadà sense excepció– o seran tornats als seus països d’origen. Costa de creure que els que van arriscar la seva vida i la dels seus fills en una travessia tan penosa ho vagin fer per delinquir a la terra promesa i abusar de la seva generosita­t...

La cancellera Merkel ha reaccionat al desafiamen­t: exigència d’una investigac­ió i responsabi­litats –¿com es va arribar a aquesta desprotecc­ió, tan desconsola­dora per a les víctimes?– i projectes per adaptar la nova realitat a la legislació. Si els refugiats van ser acceptats d’un dia per l’altre en nom de la justícia i la humanitat, també es pot ara agilitar l’expulsió dels que incompleix­in la llei del país que els va acollir amb els braços oberts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain