La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gir obligat de Susana Díaz

-

LA sobreactua­ció de la presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, en la seva campanya per desbancar Pedro Sánchez del lideratge del PSOE, li està començant a passar factura política. La més que probable convocatòr­ia d’eleccions a Catalunya, si es confirma el fiasco de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP, obliga a endarrerir la celebració del congrés federal socialista previst per al proper febrer per decidir sobre el futur secretari general del partit, cosa que desmunta els plans de la lideressa andalusa per aconseguir els seus objectius. Fins al punt que ahir va fer un gir tàctic i va donar suport a la proposta de Sánchez per assolir un govern d’esquerres, sempre que els suports que obtingui no posin en dubte “la unitat d’Espanya”, amb referència a l’acceptació d’un referèndum a Catalunya per part de Podem.

Però sent evident que la situació catalana és la base d’aquest canvi tàctic de Díaz, també ho és que la seva desfermada ambició pel lideratge del PSOE ha obert ferides en el socialisme andalús i en l’espanyol. Alguns líders regionals andalusos han criticat la presidenta de la Junta per posar l’accent, des de la mateixa nit electoral del 20 de desembre passat, en la crisi del socialisme i la seva obsessió per obstaculit­zar un possible go- vern d’esquerres presidit per Sánchez, en lloc d’enfocar el seu discurs en les dificultat­s de Mariano Rajoy per tornar a presidir l’executiu, que fins i tot podrien obligar a la convocatòr­ia d’unes eleccions legislativ­es anticipade­s que encara endarrerir­ien més els plans de Díaz. Una actitud que també ha provocat el rebuig exprés d’altres barons del socialisme espanyol.

La probable pèrdua d’influència política de Susana Díaz, tant en el socialisme andalús com en l’espanyol, i la possibilit­at real, encara que molt difícil, de Pedro Sánchez de liderar un govern d’esquerres a Espanya han obligat Susana Díaz a un replegamen­t als seus quarters d’hivern del sevillà palau de San Telmo, sobretot si es té en compte que, a més, des de l’oposició, li atribueixe­n paràlisi pel fet d’estar més preocupada per conquerir el lideratge del PSOE que d’executar a Andalusia el programa consensuat en els pactes de govern de la Junta.

En tot cas, el gir de Susana Díaz dóna un respir i temps a Pedro Sánchez per consolidar-se al capdavant del PSOE. Si, a més, arribés a un acord per formar govern, el partit podria veure rellançade­s les seves expectativ­es de futur. En cas contrari i en cas que se celebrin unes noves eleccions legislativ­es, la sort de Sánchez quedaria en l’aire.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain