La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mirada desviada

- Josep Cuní

El que veus és el que veus. Amb aquesta frase inequívoca Franck Stella va silenciar la retòrica transcende­ntal o emocional que provocaven els seus treballs en ple debat sobre l’abstracció. El resultat va ser una obra impression­ant que pot veure’s a tall de retrospect­iva al Whitney Museum de Nova York. No és l’única gran mostra artística que un no s’ha de perdre si visita aquella ciutat. L’antològica de TorresGarc­ía, al MoMA, n’és una altra de la qual especialme­nt els catalans hauríem de prendre bona nota pel llegat intel·lectual que ens va deixar el pintor dels frescos del Palau de la Generalita­t en una època en què Barcelona era una gran capital cultural, segons es diu a les explicacio­ns de l’exposició.

Elogi que, si encara es manté, no serà per falta del lamentable afany per perdre’l perquè el provincian­isme en què ens hem instal·lat només ens permet referèncie­s històrique­s. Les actuals, si n’hi ha, les devem a joves valors que han trobat l’èxit en altres països perquè amb l’excusa oficial de les retallades hem estat impotents per retenir-los o, a causa de la nostra miopia ancestral, incapaços de seduir-los. I tot perquè, sovint, ens sentim el melic del món, decidim que estem creant la nova política, innovant mètodes democràtic­s, perdem el nord, ens fem trampes al solitari de la semàntica i ens les creiem.

Però arriba un dia inexorable en què la realitat més crua que cruel ens fa caure de la figuera a la qual havíem pujat i de la qual al moment oportú va baixar Torres-García perquè no li agradava que li discutissi­n que el que veus és el que veus. I el que veia a la Barcelona convulsa de començamen­ts del segle XX va ser el que avui sabem que va ser. Així la història també demostrarà que el que hem viscut aquests últims mesos, setmanes i dies haurà estat molt més semblant al que algunes veus han descrit contra el vent dels improperis a les xarxes i la tempesta de la propaganda en alguns mitjans que no al pretès dictat de la mirada interessad­a i el discurs únic.

Així estem quan ens arriba la notícia del final de les obres d’un hospital de la Junta d’Andalusia a Lepe, Huelva, sense via d’accés. Admeto que vaig haver de refregar-me els ulls en llegir la notícia per una incredulit­at augmentada en transcendi­r que tampoc no disposa de serveis d’aigua i llum. Detalls que, en condicions normals, serien impossible­s perquè sense les escomeses correspone­nts, encara que fossin provisiona­ls, les obres no s’haurien pogut fer. Però com que això succeeix a la terra que va a tot tren, així es va promociona­r, un s’imagina el mateix que vostè. Que potser la senyora Susana Díaz no està en condicions de donar les lliçons que intenta donar a qui no s’ajusti al que pretén. La sultana del sud oblida que el que veus és el que veus.

Sovint ens sentim el melic del món i decidim que estem creant la nova política

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain