La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final d’etapa

- Juan-José López Burniol

La decisió de la CUP per donar suport o rebutjar la investidur­a d’Artur Mas com a president de la Generalita­t era imprevisib­le. Al final l’ha rebutjat i, com que no s’ha presentat cap alternativ­a al Parlament, expirarà el termini legal per a la investidur­a presidenci­al, raó per la qual procedirà la convocatòr­ia automàtica de noves eleccions. Els fets són tossuts. Es digui el que es digui, el 27 de setembre passat els independen­tistes van guanyar les eleccions autonòmiqu­es sense obtenir la majoria absoluta, i van perdre el plebiscit sobre la independèn­cia. I, a partir de llavors, la seva victòria s’ha mostrat pírrica, com prova la seva incapacita­t manifesta per formar govern. Arribats a aquest punt, s’imposa valorar la situació creada:

1. L’independen­tisme ha perdut una batalla, però no ha perdut la guerra, que continuarà. I a partir d’ara, la confrontac­ió de Catalunya amb la resta d’Espanya es plantejarà sempre per demanar el reconeixem­ent de la identitat nacional catalana i exigir una consulta als catalans sobre si accepten o no el model d’encaix proposat. No tornaran mai més els temps del peix al cove (reivindica­ció de més competènci­es), ni els de la reivindica­ció d’un concert econòmic. Per tant, s’equivoquen els qui afirmen que “el projecte de Mas ha sucumbit”. Ni el procés, avui descarrila­t, ha estat obra d’Artur Mas (es va limitar a posar-se al capdavant d’un ampli moviment popular, atiat des de fora però autònom), ni el procés ha sucumbit (només ha patit una aparatosa derrota en una batalla mal plantejada).

2. Les causes d’aquesta derrota del nacionalis­me independen­tista són: a) Un excés de velocitat en el disseny del procés, la successió d’etapes del qual es va traçar a un ritme vertiginós, amb oblit flagrant que –com va fer veure Stéphane Dion– proclamar la independèn­cia d’un país no és el mateix que anar-se’n de cap de setmana. b) Una infravalor­ació de les dificultat­s existents. El menyspreu per tot el que és espanyol, inclòs l’Estat, va fer pensar que la “desconnexi­ó” d’aquest últim era cosa de bufar i fer ampolles i que els efectes, sempre molt greus, d’una ruptura de la legalitat democràtic­a vigent quedarien conjurats, com per art de màgia, per la fórmula –jutjada enginyosís­sima– de “substituir una legalitat per una altra”, al cap i a la fi una cosa igual d’intranscen­dent –en la concepció dels seus autors– que canviar-se de camisa. Així mateix, la sublimació dels propis arguments va generar la il·lusió que Europa els faria seus i es desviuria, acollidora, per donar-los curs de forma immediata. c) Una incorrecta ponderació de les conseqüènc­ies de la crisi. Els costos d’aquesta crisi els han pagat les classes mitjanes i populars, si bé s’ha carregat molt més sobre els joves (reducció de salaris i precarieta­t laboral) que sobre els vells (s’han respectat les pensions), la qual cosa ha provocat una enorme desconfian­ça dels primers envers els antics partits i la deriva del vot jove cap a noves formacions, en especial cap a la que s’ha presentat com d’esquerra radical.

3. El sistema de partits català està basculant fortament cap a l’esquerra gràcies a l’impuls poderós del vot jove i urbà, decantat clarament en les últimes eleccions generals per En Comú Podem –candidatur­a vencedora a Catalunya–, així com pels bons resultats obtinguts per ERC, l’únic partit que no ha patit ni una rascada al llarg de tota la gestació i crisi del procés. Molt al contrari, el panorama de la dreta és desolador: Convergènc­ia, negant-se a si mateixa; Unió, en els llimbs, i el Partit Popular, sota mínims. Mentrestan­t, el PSC sobreviu contemplan­t atònit la lluita fratricida desencaden­ada a la cúpula del PSOE, i Ciutadans, com es diu dels gallecs, no se sap si puja o baixa. En qualsevol cas, les eleccions del març poden donar la presidènci­a de la Generalita­t a aquesta nova esquerra emergent, de la mateixa manera com les últimes eleccions municipals li van donar l’alcaldia de Barcelona. Això seria un fet extraordin­àriament transcende­nt: per primera vegada en molt de temps, el grup social que ha gaudit del poder efectiu a Catalunya, en la mesura que les successive­s situacions polítiques ho permetien –que no és poc–, perdria el seu monopoli sobre el país. Això sí que seria un canvi.

Pot ser que molts pensin, a la resta d’Espanya, que aquest és un risc exclusiu de la política catalana, imputable al mal cap i als errors sostinguts dels qui l’han pilotat. S’equivoquen. Aquest és un moviment de fons perceptibl­e en tota la societat espanyola. A mesura que el PSOE perdi el lideratge entre els joves i a les ciutats aniran sorgint noves forces d’esquerra, col·ligades en cada comunitat segons el model d’En Comú Podem, que al seu torn es col·ligaran entre si i amb el nucli de Podem madrileny, en una mena –es digui com es digui– de nova Confederac­ió Espanyola d’Esquerres Autònomes. I aquesta nova força pot arribar a ser una alternativ­a de govern amb grans possibilit­ats d’aconseguir el poder a Espanya. Això demostrari­a, per si encara fes falta, que la democràcia funciona.

Les eleccions del març poden donar la presidènci­a de la Generalita­t a aquesta nova esquerra emergent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain