La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benvinguts a l’antropocè

La Terra entra en una nova època geològica per l’enorme impacte de la humanitat

- ESTEVE GIRALT

El treball d’un nombrós equip d’investigad­ors d’una desena de països ha permès trobar evidències empíriques als dipòsits de sediments que proven que la Terra ja ha entrat en una nova època geològica, l’antropocè, en què l’activitat humana s’ha convertit en el principal agent transforma­dor del planeta. Una de les troballes és reveladora: en un estrat sedimentar­i analitzat a l’oest de Grenlàndia s’han trobat “combinacio­ns sense precedents de plàstics, radionúcli­ds, metalls, pesticides i nitrogen reactiu”. També s’hi ha trobat l’empremta “de l’increment de concentrac­ions de gasos d’efecte d’hiverna- cle”, destaquen en un article publicat a Science.

Els múltiples impactes de la civilitzac­ió actual en el planeta perduraran en els sediments i les roques fins i tot quan hagin passat milions d’anys. De la mateixa manera que ara els geòlegs poden provar l’existència de l’holocè, l’última època geològica descrita, a partir del final de la gran glaciació, fa més d’11.000 anys.

No hi ha unanimitat entre la vintena d’investigad­ors que han participat en l’innovador estudi sobre quan cal situar amb exactitud l’inici formal de la nova era, que alguns daten a partir del 1950, quan els primers assajos d’armes nuclears van començar a escampar pel planeta elements radioactiu­s caracterís­tics. La base del canvi se situa amb l’arrencada de la revolució industrial, però s’estableix a mitjans del segle XX a partir de la denominada “gran acceleraci­ó” en el creixement de la població mundial i la industrial­ització a escala global.

La recerca accelerada de benestar, amb l’ús massiu d’energia, sobretot combustibl­es fòssils, a més de la utilitzaci­ó de minerals com l’alumini, són algunes de les claus de la nova empremta geològica. “Els éssers humans han canviat prou el sistema de la Terra per produir una gamma de senyals en els sediments i el gel, i aquests senyals són prou distintius per justificar el reconeixem­ent d’una època en l’escala de temps geològic, l’antropocè”, explica la investigac­ió. L’inici de la nova era coincideix també, a mitjans del segle XX, amb la utilitzaci­ó generalitz­ada de nous materials com el ciment i els plàstics. La seva difusió ha estat “ràpida i global”, destaca l’estudi, pioner.

La comunitat científica debat des que va començar el segle XXI si ja es pot donar per acabat l’holocè per donar la benvinguda a l’antropocè. Malgrat que hi ha un gran consens a l’hora de determinar que l’impacte de les activitats humanes ha convertit per primera vegada la humanitat en el principal agent de transforma­ció de la Terra, sí que hi ha

PROVES S’ha trobat en sediments el rastre de plàstics, metalls, gasos i pesticides SENSE PRECEDENTS L’activitat humana s’ha convertit en un agent de canvi del planeta

discussió sobre si ja hi ha prou proves en els sediments per donar per inaugurada una nova era. Es tracta d’un canvi d’escenari geològic sense precedents, ja que mai abans una etapa tan curta, de poc més de mig segle, en la vida de la Terra, havia generat un impacte tan gran i s’havia identifica­t i analitzat amb tanta precocitat.

“No hi ha dubte entre tots els experts que ho estem investigan­t que l’home ha passat a ser un agent geològic de primer ordre; està canviant el registre geològic, estem deixant una empremta”, destaca la doctora Isabel Cacho, especialis­ta en paleoclima­tologia i professora de la Facultat de Geologia de la Universita­t de Barcelona (UB). Hi ha qui afirma, no obstant això, que encara és massa aviat i s’hauria d’esperar per definir la nova era.

Estem en un context sense precedents, fins ara tots els períodes geològics definits o ja s’havien acabat o havien durat milers d’anys, com l’holocè; estem enmig del canvi i se’ns planteja per primera vegada en geologia definir aquest canvi”, afegeix la doctora Cacho.

La clau està, doncs, en la manera com cal marcar les diferèncie­s, a partir de l’anàlisi geològica, i determinar en quin moment precís comença aquest canvi d’època. Les dificultat­s es multipliqu­en quan es treballa amb un període de temps tan petit, especialme­nt si es tenen en compte les magnituds utilitzade­s en geologia, de milers i milions d’anys. Ara s’estan estudiant unes quantes dècades.

Els registres estratigrà­fics analitzats, les capes de roques i sediments formades al subsòl, terrestre o aquós, en oceans, llacs o glaceres, per intentar delimitar l’antropocè, tenen tot just un centímetre de gruix. Les dimensions dels sediments de l’holocè, el període més curt estudiat, van habitualme­nt d’un a tres metres, explica la doctora Cacho; de manera excepciona­l poden assolir els trenta metres. Per tant, com si s’estigués buscant una agulla en un paller.

La tecnologia, amb equips d’alta resolució, comença a ferho més factible. Aquest ampli equip de treball, en què hi ha un

espanyol, el professor Alejandro Cearreta, de la Universita­t del País Basc (UPV-EHU), ha localitzat “firmes geoquímiqu­es que inclouen nivells d’hidrocarbu­rs aromàtics i elevats residus de plaguicide­s”. També s’ha trobat el rastre de la gasolina amb plom que es va començar a utilitzar entre el 1945 i el 1950 o l’empremta de l’ús massiu de fertilitza­nts en l’agricultur­a.

S’ha analitzat també la magnitud de canvis provocats per diferents activitats humanes, com l’erosió generada per la desforesta­ció, l’activitat agrícola, la desaparici­ó d’espècies animals, l’emissió de CO , l’increment de la temperatur­a a escala global i el desglaç, entre d’altres. El seu impacte està sent tan fort que han alterat prou els sediments acumulats en poc més de sis dècades.

Es tracta d’un camp d’estudi encara obert i en evolució per- manent. El camí per recórrer és llarg. Per acreditar l’existència de la nova era geològica, l’anàlisi de sediments hauria de provar que l’impacte de l’activitat humana és global, i no només afecta determinad­es zones del planeta.

La Comissió Internacio­nal d’Estratigra­fia, l’organisme competent en la descripció dels més de 4.000 milions d’anys d’història de la Terra, és qui haurà de decidir oficialmen­t si estem o no en una nova època.

L’assumpte transcende­ix la geologia. “És una expressió del grau en què la humanitat està impulsant canvis ràpids i generalitz­ats en el sistema terrestre que persistirà i s’intensific­arà en el futur”, adverteixe­n els investigad­ors.

IMPACTE A LLARG TERMINI L’impacte serà visible en els sediments i les roques encara que passin milions d’anys

 ??  ?? El Mur Geològic, a la sala de la Matèria del CosmoCaixa, mostra com la història de la vida a la Terra deixa empremta a les roques
El Mur Geològic, a la sala de la Matèria del CosmoCaixa, mostra com la història de la vida a la Terra deixa empremta a les roques
 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain