La Vanguardia (Català-1ª edició)

La petjada de l’home

Els grans canvis geològics havien estat provocats fins ara per moviments tectònics i variacions climàtique­s

- E.GIRALT

Grans canvis climàtics, com l’última glaciació, i canvis tectònics, han servit per explicar fins ara els grans canvis geològics. Mai abans l’ésser humà no s’havia convertit en el centre, en el principal agent geològic de modificaci­ó del planeta. “Les transforma­cions que els humans estan produint a la Terra són una evidència del fet que estem transforma­nt ecosisteme­s per tot el planeta. Ja s’havia posat en evidència des del punt de vista arqueològi­c i històric”, destaca l’arqueòleg Robert Sala, director de l’Institut Català de Paleoecolo­gia Humana i Evolució Social (Iphes).

Constatada l’evidència des de camps d’estudi tan diversos com la geologia, l’arqueologi­a, la biologia o la química, s’han començat també a analitzar les conseqüènc­ies i el perquè d’un canvi tan profund en l’evolució de la Terra. “Actualment ja no queden grans mamífers a Europa perquè és un entorn purament antròpic i humanitzat, controlat per les grans ciutats i els eixos de comunicaci­ó”, destaca Sala, que recorda que molt abans de la gran industrial­ització l’agricultur­a ja va transforma­r el planeta per guanyar espai per als cultius a través de la desforesta­ció.

L’evidència científica que l’activitat humana deixa una empremta geològica sense precedents també podria convertir-se en un nou avís per generar més consciènci­a entre la població, com passa amb el canvi climàtic. Als oceans, on els geòlegs també van a prendre mostres de sediments, s’evidencia, segons destaca la doctora Isabel Cacho (UB), “que l’empremta de l’home és molt gran; en contra de la concepció que creu que els oceans ho poden assumir tot, tot el que hi llencem té les seves conseqüènc­ies”. “Ens hem adonat en els últims 60 anys que aquesta cursa no és gratuïta”, argumenta Sala.

Tot i que els canvis són cada vegada més ràpids, no és un procés sorgit del no-res. “Es tracta d’una evolució acumulativ­a; des que els humans vam transforma­r les primeres pedres en eines estem transforma­nt l’entorn, encara que hi ha una distància molt gran entre el que havíem pogut fer fins al segle XX. L’anàlisi del temps mostra la capacitat de transforma­ció”, afegeix Sala.

Que l’Antropocè sigui o no una època negativa i de devastació també genera debat entre els científics. “Modularem una mica el que estem fent, però les necessitat­s energètiqu­es són les que són, els recursos es continuara­n extraient; si no són combustibl­es fòssils, serà urani o una altra font d’energia. No sembla que les energies renovables, com l’eòlica i la solar, s’hagin d’implantar”, diu. Si l’activitat humana explica la nova època geològica i tants impactes negatius, podria pensar-se en la necessitat de desacceler­ar i fins i tot parar. “Només desapareix­erà l’activitat humana quan desaparegu­i la humanitat. Veig difícil que disminueix­i la pressió demogràfic­a”, remata Sala.

 ?? SEYLLOU / AFP ?? L’acumulació de plàstics deixarà l’empremta en el registre geològic de la Terra
SEYLLOU / AFP L’acumulació de plàstics deixarà l’empremta en el registre geològic de la Terra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain