La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pla hidrològic de l’Ebre, en mans de la UE

El Govern del PP, en funcions, aprova sense consens un cabal per al tram final del riu que ecologiste­s i Generalita­t veuen com la mort del Delta

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Amb retard, ja que la Unió Europea (UE) va instar a tenir revisats i aprovats tots els plans hidrològic­s abans que s’acabés el 2015, i sense consens, el Consell de Ministres espanyol va aprovar ahir per reial decret la planificac­ió hidrològic­a de més d’una desena de conques de tota la Península, inclosa la més polèmica, la del riu Ebre, des del seu naixement fins a la desembocad­ura, al Delta. El pla, que preveu 465.000 hectàrees més de regadiu per als pròxims sis anys, i possibilit­a la construcci­ó futura de 52 nous embassamen­ts, satisfà la majoria de comunitats de regants, però indigna els ecologiste­s i la Generalita­t.

Només Europa pot fer encallar el nou pla hidrològic, aprovat perquè sigui vigent fins al 2021. Un document que és una “aberració”, segons la Generalita­t, i que suposarà “la mort segura” de la plana deltaica si s’acaba aplicant, en paraules dels ecologiste­s. També els governs de Navarra i València s’oposen al pla.

Amb presses, el Govern del PP, ara en funcions, ha acabat donant validesa al document que al llarg de l’any passat va anar superant sense gairebé modificaci­ons tots els tràmits legals abans que s’aprovés definitiva­ment, amb una penúltima escala la tardor passada al Consell Nacional de l’Aigua. L’amenaça d’una sanció per part de la UE en cas de més demores explica les urgències de l’Executiu de Rajoy, que s’ha mantingut implacable, fent valer la majoria absoluta guanyada a les urnes de les eleccions de l’any 2011.

No s’han inclòs cap de les al·legacions i exigències presentade­s de manera consensuad­a pel Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, les entitats ambientali­stes i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que aglutina la resposta social, al pla hidrològic a les Terres de l’Ebre.

Per al tram final de l’Ebre, el Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient ha mantingut un cabal de poc més de 3.000 hectòmetre­s cúbics anuals, pràcticame­nt la meitat del que s’havia exigit des de Catalunya, amb l’única excepció dels regants de Lleida i els de la Comunitat de la Dreta de l’Ebre. L’anhelat cabal ecològic, en anys de sequera, s’ha fixat des de Catalunya per al tram final del riu per sobre dels 5.871 hectòmetre­s cúbics anuals, gairebé el doble de l’aprovat ahir de manera definitiva.

“Estem profundame­nt decebuts, esperem que des d’Europa es pugui fer una rectificac­ió, estic segur que s’amenaçarà Espanya de retirar ajuts europeus per incomplir les directives europees de l’aigua, la Unió Europea és conscient que s’està cometent una aberració al tram final de l’Ebre”, va destacar ahir Xavier Pallarès, delegat de la Generalita­t a les Terres de l’Ebre. Per la seva banda, Isabel García Tejerina, ministra d’Agricultur­a, va assegurar ahir després del Consell de Ministres que els rius espanyols estaran a partir d’ara “en millors condicions de conservaci­ó” perquè “s’augmenta i es milloren els cabals ecològics”.

Les Terres de l’Ebre van respondre amb rapidesa ahir anunciant noves

Generalita­t i ecologiste­s confien que Europa frenarà el pla perquè vulnera la directiva europea marc de l’aigua

mobilitzac­ions massives i una batalla legal tant davant el Tribunal Suprem com, principalm­ent, Europa, on fa més de dos anys que els ambientali­stes estan pressionan­t perquè la Unió Europea vigili els plans hidrològic­s del Govern del Partit Popular. La PDE ja prepara una gran manifestac­ió que se celebrarà el pròxim mes de febrer. “Si no s’atura el pla hidrològic, el delta de l’Ebre no és viable”, va advertir ahir Manolo Tomàs, líder històric de la plataforma.

 ?? VICENÇ LLURBA/ARXIU ?? La primera gran manifestac­ió contra els nous plans del Govern del PP es va viure a les Terres de l’Ebre el 2014
VICENÇ LLURBA/ARXIU La primera gran manifestac­ió contra els nous plans del Govern del PP es va viure a les Terres de l’Ebre el 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain