La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una història pendent

- Martina Klein

Hi ha vegades que marxes d’un lloc sense ganes i volent-hi tornar. Hi ha vegades que no has tancat un capítol i saps que hauràs de recular per continuar o acabar el que ha quedat pendent. Aquestes històries tenen molta força, perquè t’acompanyen com una banda sonora. Et van repicant a les orelles i et guien els batecs del cor. Les històries que no s’acaben tenen el risc de continuar, i beneïdes siguin.

Jo vaig marxar d’aquest raconet de La Vanguardia fa poc més d’un lustre i de la manera com acostumo a marxar dels llocs on he habitat, ànima d’emigrant: tal com vaig entrar i sense fer soroll. Vaig marxar perquè aleshores van començar a sorgir molts reptes, oportunita­ts laborals i situacions personals que necessitav­en una exclusivit­at que no els podia donar. Massa pilotes en l’aire per a una malabarist­a autodidact­a i inexperta. En aquests casos el sentit comú va demanar que em desfés d’una d’aquestes esferes. I, dit i fet: vaig deixar aquesta aparcada en un racó amb un asterisc per poder-hi tornar.

Quan escrius de Madrid a Barcelona, llances el text i la vida continua. No t’assabentes de si ha explotat ni com. Els meus textos no feien mal, però sí que arribaven, i me’n vaig anar assabentan­t quan vaig tornar, perquè la vida em va portar a casa i aquí em vaig trobar amb gent que recordava que jo vivia allà, al meu racó dret de Viu-

Vaig marxar perquè van sorgir reptes, oportunita­ts laborals i situacions personals que necessitav­en exclusivit­at

re, la part rosa (que era salmó, però en una psicosi col·lectiva tots en dèiem rosa). “La meva dona cada dissabte em demanava la teva secció i la llegíem plegats”. I això per a una malabarist­a inexperta és molt fort.

Confesso que m’agradava el meu terreny, just entremig d’unes coses i les altres. Els que rondaven per allà com un bonic i gairebé arrelat costum (tres anys de columnista: aviat és dit) descansave­n de les catàstrofe­s, gràfics, cròniques, crítiques, escàndols i altres paraules polisíl·labes i esdrúixole­s, inhalaven les meves cosetes i continuave­n amb la segona meitat del diari.

Un lustre dóna per a molt. En aquest temps he fet dos programes de televisió, dues pel·lícules, diversos anuncis, tres novel·les infantils (¡ Zaska!) i hem creat una nova i múltiple família. No es pot dir que hagi estat un període tranquil, però aquella tarda de fa un parell de setmanes sí que ho va ser. Es tancava l’any i rumiava en quin bassal nou em podia ficar de peus quan va sonar el telèfon. “Et truco de La

Vanguardia (...) Volem que tornis”. En aquell moment vaig començar a sentir tambors de circ. O era el pols? I la malabarist­a autodidact­a, sense establir contacte visual amb mi, per no ser coartada, va tirar les pilotes en l’aire i les va començar a fer girar una altra vegada.

I ja sóc aquí, tamborinan­t una altra vegada, com abans, però diferent. Han passat coses, al planeta, a Catalunya, a tu i a mi, o sigui que ja va sent hora que ens retrobem on ho havíem deixat, per tornar a respirar junts i coordinats una vegada per setmana. Aquí cada dissabte.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain