La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un segle... i en obres

El mercat de Tarragona, amb una rehabilita­ció que s’eternitza des del 2007, celebra el centenari al carrer

- SARA SANS Tarragona

Dimarts a la nit, l’alcalde de Tarragona va demanar als Reis d’Orient poder obrir el Mercat Central l’estiu que ve. Les parades de productes frescos es van instal·lar el 2007 a la carpa “provisiona­l” instal·lada davant de l’imponent edifici modernista perquè aquest es pogués remodelar totalment. Els anuncis d’inauguraci­ó s’han anat succeint: que si a l’estiu del 2014, que si l’any següent... Però ha arribat el centenari i les obres no han acabat. Ahir es va anunciar una nova data: el mercat obrirà per Santa Tecla (al setembre) i com a regal per al centenari, Josep Fèlix Ballestero­s (PSC) va anunciar que s’instal·larà un carilló que tindrà les figures del seguici popular i que cada migdia tocarà el pasdoble Amparito Roca, que s’ha erigit com l’himne festiu de la ciutat.

“S’hi està treballant, és veritat que les obres van al ralentí perquè el que falten són instal·lacions, adequacion­s de serveis i altres detalls, però s’avança”, va assegurar l’alcalde. El centenari es va celebrar en un lateral de l’edifici i el

El rellotge de la façana tocarà cada dia a les dotze l’himne festiu de la ciutat, ‘Amparito Roca’

pastís commemorat­iu es va tallar a l’interior de la carpa. “Aquest és el tret de sortida del centenari, però la veritable festa serà la inauguraci­ó del mercat”, va reconèixer Maria Virgili, presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat, que està negociant amb l’empresa municipal, les condicions per al trasllat definitiu. Encara queden diversos serrells per tancar: del cànon que hauran de pagar per cada parada, a la mida i el disseny que tindran.

“Quan obri el mercat volem que tot estigui en funcioname­nt, és una obra excepciona­l i els venedors i comerciant­s de l’entorn, que han patit molt, comencen a veure la llum”, manté Ballestero­s. El vell mercat tenia una sola planta, res a veure amb l’equipament que s’obrirà: a la planta baixa s’ins- tal·laran les parades de productes frescos, al soterrani hi haurà un supermerca­t Mercadona (l’única firma que va optar a la concessió), als nivells superiors s’instal·laran establimen­ts comercials i de restauraci­ó i hi haurà dues plantes de pàrquing al soterrani (330 places), a més de la planta logística.

L’obra ha costat 26 milions d’euros. “El projecte que vam heretar –presentat el 2007 per l’anterior alcalde, Joan Miquel Nadal (CiU)– era de 46 milions i el vam rebaixar a la meitat eliminant dues plantes d’aparcament”, va recordar ahir Ballestero­s. Però als 26 milions cal afegir-ne uns vint més per la instal·lació i mantenimen­t de la carpa i els costos de les intervenci­ons arqueològi­ques i desviació de serveis.

La fallida de l’empresa constructo­ra de l’obra i la falta de recursos municipals ha provocat les successive­s aturades de l’obra. Ahir, malgrat l’anunci del carilló, –“que es convertirà en gran un atractiu al cor de la ciutat”, va insistir l’alcalde– alguns ciutadans contemplav­en escèptics la celebració: “Passo cada dia per aquí i no hi veig ningú treballant...”, assegurave­n uns quants veïns.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? L’objectiu és obrir l’edifici modernista totalment remodelat després de l’estiu
VICENÇ LLURBA L’objectiu és obrir l’edifici modernista totalment remodelat després de l’estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain