La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat dels museus

La capital de la Costa del Sol es forja una identitat nova gràcies a l’aclaparado­ra oferta artística dels últims anys

- ADOLFO S. RUIZ

Tot aficionat a l’art s’ha trobat en els últims temps en la necessitat d’incloure Màlaga dins de les visites obligatòri­es, ja que la ciutat ha anat forjant una oferta museística i cultural de primer ordre.

La instal·lació al moll del primer centre Pompidou que surt de França, i la inauguraci­ó del Museu Rus, proveït d’obres procedents del Museu Nacional de Sant Petersburg, s’uneix als que ja s’hi han establert anteriorme­nt, com el Museu Picasso, el Carmen Thyssen, el Centre d’Art Contempora­ni, la casa natal de Pablo Ruiz i el Museu Revello del Toro.

A aquesta oferta se n’hi han d’afegir d’altres també de gran interès, com el Museu del Vi, el Museu Automobilí­stic o el de Costums Populars. Fins a 29 centres expositius que s’ampliaran a finals d’any amb l’obertura del Museu de Màlaga, que reunirà a l’edifici de la Duana peces procedents de l’antic Arqueològi­c i del Museu de Belles Arts.

Però Màlaga és molt més que art, i el viatger haurà de reservar temps per recórrer la ciutat.

1r

dia

LA CIUTAT: EL CENTRE

La capital de la Costa del Sol té l’avantatge que el centre històric acull la majoria dels monuments que s’han de visitar. El viatger podrà realitzar una completa gira a peu, sense haver de fer grans re- correguts.

Es pot iniciar la visita pel castell de Gibralfaro, els orígens del qual es remunten a l’època fenícia i que forma un conjunt fortificat al costat de l’alcassaba musulmana, fortalesa àrab de defensa del segle XI amb un entramat de fortificac­ions internes interessan­t, i des de les muralles de la qual es té una impression­ant panoràmica de la ciutat. Als peus de l’alcassaba descansa el teatre romà, on es represente­n obres de teatre clàssic durant l’estiu.

Molt a prop s’aixeca la catedral de l’Encarnació, coneguda popularmen­t com La Manquita, ja que mai no es va acabar de construir una de les dues torres que haurien de coronar el monument. L’interior és una mostra de les diverses etapes artístique­s que es van anar succeint des de l’inici de la construcci­ó, un viatge entre el gòtic i el renaixemen­t.

La pausa per al dinar s’ha de fer en algun de les desenes de bars i restaurant­s que envolten la catedral, o els del carrer Alcazabill­a, entre els quals destaca amb llum pròpia la taverna El Pimpi, focus d’atracció per a tots els personatge­s il·lustres que han visitat la ciutat en les últimes dècades.

La nit s’ha de reservar per passejar pel carrer Larios. Un incessant trànsit de gent que entra i surt de les botigues de grans marques i els animats i sorollosos bars i restaurant­s que s’escampen pels carrers perpendicu­lars fan d’aquest carrer l’ànima de la ciutat.

Per sopar és molt recomanabl­e anar a algun dels xiringuito­s per tastar els famosos espetos de sardines o peix.

2n dia ELS MUSEUS: EL MUSEU RUS I EL CENTRE POMPIDOU

Com que la tasca de visitar tota l’oferta malaguenya és impossible, cal selecciona­r amb compte, i d’acord amb els gustos personals, els museus que es visitaran. El millor consell seria començar pels que hi ha al centre històric, anar al Pompidou a última hora del matí i deixar per a la tarda el Museu Rus i el de l’Automòbil, que són una mica més lluny.

Imprescind­ible la visita al Museu Picasso, inaugurat al palau de Buenavista l’octubre del 2003, on el visitant pot contemplar algunes de les millors obres del pintor malagueny, cedides pel seu nét i la seva nora, Bernard i Christine Ruiz-Picasso, com Olga Khokhlova amb mantellina, Dona amb els braços aixecats o Mare i nen. El Thyssen, ubicat en un palau del segle XVI, s’ha anat consolidan­t des de fa cinc anys com un centre de referència de la pintura andalusa, on també poden admirarse obres de mestres del romanticis­me i el realisme del segle XIX com Sorolla, Fortuny, Zuloaga, Canals o Julio Romero de Torres.

Però pel fet d’haver-se establert a Màlaga fa tot just uns mesos, el Pompidou i el Museu Rus són els més destacats. La primera seu estrangera del centre francès s’ubica en ple moll de Màlaga, un edifici de parets blanques que vist des de fora sembla un gran vaixell. Obres de Frida Kahlo, Chagall, Bacon, Picasso, Miró o Léger, en una autèntica immersió en l’art modern i contempora­ni.

Una mica més allunyat, a la part oest de la ciutat, al costat del passeig marítim d’e uelin, hi ha el Museu Rus, que a la col·lecció permanent exhibeix prop d’un centenar d’obres procedents dels fons del Nacional de Sant Petersburg. Una visita on poden admirar-se peces de gran valor que recorren la història de la pintura russa del segle XV al XX, amb joies com El mirall (1915) de Marc Chagall o El casament de Nicolás i Alejandra, d’Ilya Repin, a més d’obres clàssiques de grans dimensions de Konstantin Makowski, la pintura cubista d’Olga Rozanova, deixebla de Picasso, o la màgia de Kandinski.

 ?? JORGE ZAPATA / EFE ?? El Centre Pompidou de Màlaga
JORGE ZAPATA / EFE El Centre Pompidou de Màlaga
 ?? JOSE A. MORENO / GETTY ??
JOSE A. MORENO / GETTY
 ?? JORGE ZAPATA / EFE ?? Dos grans museus. Màlaga disposa d’una de les ofertes museístiqu­es més importants d’Espanya, per a una ciutat que no és capital de la seva comunitat autònoma.
JORGE ZAPATA / EFE Dos grans museus. Màlaga disposa d’una de les ofertes museístiqu­es més importants d’Espanya, per a una ciutat que no és capital de la seva comunitat autònoma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain