La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre oliveres mil·lenàries

Casa dels Capellans, plats de cullera al Baix Maestrat

-

El Territori del Sénia el formen 27 pobles ubicats al voltant del riu que separa Catalunya i Castelló. Una frontera evanescent que dibuixa un espai natural d’enorme interès. Vins, caça, petits pobles enfilats en turons i oliveres mil·lenàries produeixen un esplèndid mosaic on la cuina, basada en productes autòctons, és essència i virtut.

Així és: la combinació d’una bona matèria primera cuinada de forma tradiciona­l i l’aparició de modestos restaurant­s que treballen fora de les modes i tendències converteix aquesta terra de pas en un focus d’interès per a 5 a Taula.

Basant-nos en aquestes referèncie­s, hem viatjat a un racó amagat de Traiguera, a mig camí entre Alcanar i Morella. El que va ser santuari de la Verge de la Font de la Salut s’ha convertit, després d’anys de rehabilita­ció, en un singular restaurant impul- sat i dirigit per Rafael Gauxachs, tercera generació de la Fonda de Traiguera.

En Rafael, format a l’Escola d’Hostaleria de Castelló, és home de tradicions irrenuncia­bles a la cuina. El seu nord és la qua- litat del producte i el seu objectiu és oferir-lo en generosa quantitat a un preu competitiu. Virtuts que per si mateixes ja serien mereixedor­es d’una visita obligada.

Les taules dels Capellans s’omplen de clients assidus, bons coneixedor­s dels plats habituals de la casa: la sopa d’ametlles, els ceps amb carxofes i ous ferrats, el bacallà a la brasa, l’espatlla de cabrit al forn de llenya, la cua de bou estofat o el magnífic entrecot Angus, perfecte de sabor i de punt de cocció.

En si mateix, tot és bàsic, sense cap sofisticac­ió. Cor i matèria primera al servei d’un client desitjós d’una tornada a la tradició. Es podria definir com una cuina antidissen­y, de gustos robustos, rica en sabors i records gustatius.

A només 10 minuts de l’autopista AP-7, un antic santuari del segle XVI convertit en restaurant us està esperant.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Rafael Gauxachs és el propietari del restaurant Casa dels Capellans a Traiguera (Castelló)
VICENÇ LLURBA Rafael Gauxachs és el propietari del restaurant Casa dels Capellans a Traiguera (Castelló)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain