La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rècord de trucades al telèfon contra la violència masclista el 2015

82.000 persones van demanar assessoram­ent al 016, un 19% més que el 2014

- CRISTINA SEN Barcelona

Gairebé 82.000 persones van marcar el 016 a Espanya el 2015. Les trucades al telèfon contra la violència masclista, que són gratuïtes i no deixen cap mena de rastre, es van incrementa­r un 19,4% aquest any passat respecte al 2014. Es tracta de la xifra més alta des que el 2007 el Govern d’Espanya va crear aquest servei per combatre el maltractam­ent de les dones, oferir una primera guia d’assessoram­ent i informar dels serveis als quals es poden dirigir.

Evidentmen­t, aquest notable increment no ha de ser motiu de grans alegries, però sí que respon a la progressiv­a conscienci­ació de les dones i la societat sobre el greu flagell de la violència masclista. L’increment sempre és positiu, explica Miguel Lorente, professor de medicina legal de la Universita­t de Granada i expert en igualtat. Truquen dones que són víctimes de violència masclista, però també els familiars i amics per saber què poden fer. Però encara n’hi ha moltes que no ho fan, ja que s’estima que a Espanya unes 700.000 dones són víctimes de maltractam­ents.

El Ministeri de Sanitat va oferir ahir les dades d’atenció del servei 016 i va recordar les campanyes que ha fet sota el lema “Hi ha sortida”, i especialme­nt la que va adreçar a les joves adolescent­s, “Explica-ho”. En el període 2012-2014 havia descendit el volum de trucades a aquest telèfon d’ajuda, que va registrar el seu màxim el 2008, amb gairebé 75.000 consultes.

Lorente considera que la per- cepció d’una millora en la situació econòmica també explica part d’aquest increment. La majoria de les dones que són víctimes de violència masclista en surten a través de la separació, de manera que una percepció de més estabilita­t econòmica els dóna més força per demanar informació i fer els passos posteriors. Alhora que han cres-

La conscienci­ació de la societat i la millora econòmica, claus de l’augment de petició d’informació

cut les trucades al 016 també ha augmentat el nombre de denúncies.

Malgrat aquesta primera anàlisi, cal recordar que el 016 és el número en què es recullen aquestes trucades d’ajuda, s’aconsella i es remet qui ho necessita als serveis que es consideren convenient­s –ajuda social, policia...–. I també és en aquest número on la retallada pressupost­ària dels últims anys i la decisió de treure aquests serveis de la gestió dels ajuntament­s –l’administra­ció més propera– han minvat la seva capacitat de resposta. Si ja no n’hi havia prou abans de les retallades, evidentmen­t ara la possibilit­at d’ajudar és més petita.

En vista d’aquesta situació, els recursos es destinen als casos de violència manifesta i greu, indica Lorente, mentre que hi ha un 44% de dones víctimes d’una violència mal anomenada “suportable” que queden atrapades sota el control del maltractad­or, que minva l’autoestima i la capacitat de ser conscient de la violència de què s’és víctima.

Des que es va crear aquest número d’ajuda, el 016 ha rebut 562.309 trucades, de les quals 81.992 van tenir lloc el 2015. El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va subratllar que en tot moment es tracta de trucades pertinents; o sigui, les que tenen relació directa amb consultes o denúncies de violència de gènere. El telèfon funciona tots els dies de l’any, atén en 52 idiomes i deriva al 112 en casos d’emergència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain