La Vanguardia (Català-1ª edició)

Després del bronze

- RAFA MARTÍNEZ

Durant la guerra va desxifrar missatges dels nazis; després es va dedicar a l’arqueologi­a i va traduir Guilgameix

La carrera de l’arqueòloga Nancy Sandars es va veure afectada per dos esdevenime­nts importants: la malaltia i la Segona Guerra Mundial. En el seu cas, fins i tot podríem afirmar que una cosa va portar a l’altra: la tuberculos­i que va contreure en edat primerenca la va portar fins a sanatoris suïssos com Die Klause, on coneix Carl Ebert, futur director de l’Òpera de Berlín, i aprèn música i alemany. El seu coneixemen­t de l’idioma li va permetre, quan va tornar a Anglaterra, desxifrar els missatges en clau de la Luftwaffe, l’aviació alemanya.

Nancy Sandars era filla del tinent coronel Edward Carew Sandars i de Gertrude Annie Phipps, descendent de James Ramsay, significat abolicioni­sta del segle XVIII que va contribuir a combatre el tràfic d’esclaus. La mare mor aviat, el 1931; el pare, el 1944. Va tenir un germà, Hugh Ramsey, mort prematuram­ent als vuit anys, i una germana, Elizabeth Alys, que va viure fins al 1995.

La família es va establir al comtat d’Oxfordshir­e, a Little Tew. Allà, la petita Nancy Sandars va rebre la seva primera educació. Més tard va assistir a dues escoles d’Oxford i Wokingham. La malaltia a què ens referíem, una tuberculos­i, la va portar fins a Suïssa i altres països del continent com Itàlia, França i Espanya, on va advertir, en ple any del 1936, la catàstrofe imminent de la Guerra Civil. A la tornada va disposar de dos tutors. Li agradava explicar que un d’ells es va negar a ensenyar-li grec.

El seu primer contacte amb l’arqueologi­a va arribar a través de la seva germana Elizabeth, que li va presentar l’arqueòloga Kathleen Kenyon a la Universita­t d’Oxford; amb ella va mar- xar a excavar a Shropshire. A continuaci­ó, ja el 1939, estava previst que s’incorporés a una excavació a Normandia amb el prestigiós Mortimer Wheeler, fundador de l’Institut d’Arqueologi­a de la Universita­t de Londres, però en esclatar la guerra s’uneix a Kenyon per donar un cop de mà en la salvaguard­a de les peces de l’esmentat Institut.

Durant els anys de la guerra es va incorporar a la intel·ligència britànica per col·laborar en la intercepci­ó de missatges de l’exèrcit alemany i servir de correu conduint una motociclet­a. Alhora va col·laborar en un pla nacional per a la conservaci­ó de les arts i la música que la va portar fins a Newcastle.

Una vegada transcorre­guda la contesa, va ingressar finalment a l’Institut d’Arqueologi­a de la Universita­t de Londres, on va començar un curs de prehistòri­a amb Gordon Childe. Més tard acudeix a Oxford a les classes de prehistòri­a d’Europa de Christophe­r Hawkes. La seva tesi, publicada en forma de llibre el 1957, se centra en les cultures de l’edat de bronze a França.

Durant la dècada del 1950 i el 1960, Nancy Sandars va viatjar per Europa i l’Orient Mitjà visitant excavacion­s i estudiant les cultures que es van assentar en aquests territoris, sempre en el context de les primeres civilitzac­ions. A l’abric d’aquestes experiènci­es escriurà llibres tan exitosos com The sea people: warriors of the ancient Mediterran­ean (Thames & Hudson, 1978; publicat en castellà per Oberon el 2005 com Los pueblos del mar. Invasores del Mediterrán­eo). Hi narra la peripècia per la qual els guerrers del nord van aconseguir envair els imperis egipci i hittita.

És coneguda també la seva traducció a l’anglès del poema mesopotàmi­c de Guilgameix, que figura entre les versions canòniques de R.C. Thompson (1930) i Andrew R. George (2003).

Va morir el 20 de novembre passat als 101 anys a The Manor House, la casa familiar de Little Tew on va néixer el 14 de juny del 1914.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain