La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diari d’un europeu cosmopolit­a

Verlaine, Rilke, Nietzsche, Einstein i Mann són alguns dels personatge­s que va conèixer el comte Kessler

- JOSEP PLAYÀ MASET

Amb només 12 anys va començar un dietari en què anotava impression­s sobre les activitats que duit a terme, els amics que tenia i els viatges que feia. I hi va continuar escrivint durant 57 anys. El resultat van ser nou volums i més de 8.000 pàgines. És el diari del comte Harry Kessler, qualificat per l’escriptor Karl Schögel com “el diari del segle XX”.

Aquest retrat precís i minuciós de l’Europa de la belle époque, l’anterior a la Segona Guerra Mundial, es complement­a amb el relat de les trobades de Kessler amb els grans personatge­s del moment: Verlaine, Rilke, Nietzsche, Einstein, Rodin, Nabokov, Keyserling, Mann, Diàguilev, Rubinstein, Maillol, Munch, Strauss, Woolf... Les anotacions, que van des del 16 de juny del 1880 fins al 30 de setembre del 1937, es considerav­en perdudes fins que el 1985 es van trobar en una caixa de seguretat d’un banc a Palma de Mallorca, població on s’havia refugiat poc abans de morir fugint dels nazis. Des que es van trobar s’han anat publicant a Alemanya i només falta editar un volum, el primer, el que cobreix des dels 12 fins als 24 anys. I de tot aquest ingent material ara ens arriba per primera vegada la versió en castellà, gràcies a una antologia de l’historiado­r José Enrique Ruiz-Domènec i traducció de Raúl Gabás, que publica Libros de Vanguardia.

És una visió cosmopolit­a sobre un moment històric que va desembocar en el nazisme. I ens arriba “a través d’una personalit­at lúcida i polèmica, subtil i pudorosa, compromesa i brillant” –Ruiz-Domènec dixit– que va viure en primera línia els grans esdevenime­nts de la seva època i en va conèixer els protagonis­tes. Aristòcrat­es, burgesos, artistes i polítics van compartir amb Kessler àpats, concerts, viatges i converses. Malgrat els seus orígens, l’autor d’aquests diaris va saber guanyar-se amistats en tots els sectors, i en el pla artístic va confiar en les avantguard­es, en la pintura de Picasso i Munch, en les novel·les de Proust i Musil, en la poesia d’Apollinair­e i en la música de Stravinsky. De la mateixa manera que admirava Velázquez i Cézanne, comprava una escultura a Aristides Maillol o demanava una obra a Edvard Munch, que el 1906 li va fer el seu retrat més conegut, dret amb bastó i barret blanc d’ala ampla. És la imatge perfecta del dandi, semblant a aquesta altra on ell mateix es descriu llegint L’Estat

i la revolució de Lenin a casa, a Berlín, mentre se senten trets a la porta, fruit dels enfrontame­nts després del final de la Gran Guerra. “He sentit unes quantes ràfegues, després una pausa de dos minuts, i han continuat les ràfegues. Per què disparen? No ho saps mai. Però es viu com en una òpera de Verdi”.

Harry Clemens Ulrich Kessler va néixer al barri de les Tuileries de París el 1867. El seu pare era un banquer d’Hamburg, i la seva mare, una aristòcrat­a angloirlan­desa que havia nascut a Bombai. Primer va anar a un liceu francès, però als 12 anys la família el va enviar a un internat de luxe, el St. George’s Shool, a Ascot, i amb 14 anys va passar al Gymnasium Johanneum d’Hamburg. El diari el va començar a escriure en anglès, i a partir del 1891, en alemany, amb expression­s en francès. Va estudiar Dret i Història de l’Art a Bonn i Leipzig, i abans d’acabar va ingressar en el regiment d’ulans de Postdam. Aviat es reflecteix la seva personalit­at singular, de manera que és capaç de simultanie­jar l’estada al regiment amb l’interès per les avantguard­es artístique­s, l’acceptació als cercles socials més elitistes i el dret a criticar aquesta mateixa societat, els seus perjudicis morals, la seva deriva imperialis­ta. Els diaris reflecteix­en aquesta llibertat de pensament que no exclou les al·lusions a l’homosexual­itat d’algunes celebritat­s, encara que és més discret sobre ell mateix.

Algunes d’aquestes personalit­ats les va conèixer a la revista Pan, l’expressió berlinesa del modernisme, on participa amb tot just 25 anys. El 1903 assumeix la direcció del Museu d’Arts i Oficis a Weimar. Durant la Primera Guerra Mundial va intervenir en el front com a oficial de l’estat major, encara que els seus comentaris denoten certa incomodita­t davant les atrocitats.

L’impacte de la guerra el va impulsar a ficar-se en política, i el 1918 va ser nomenat ambaixador plenipoten­ciari amb categoria de ministre de la nova república de Varsòvia amb l’objectiu de repatriar les tropes. Després va ser candidat del Partit Demòcrata alemany i se’l va conèixer com “el

Libros de Vanguardia publica una selecció de les 8.000 pàgines del dietari a càrrec de Ruiz-Domènec

comte roig”. Es va distanciar tant de la revolució russa com dels que pregonaven la violència com a mitjà per aconseguir els seus objectius polítics. “No va tenir mai el fervor del fanàtic ni la displicènc­ia del pusil·lànime”, diu Ruiz-Domènec.

Des del primer moment Kessler es va distanciar del nacionalso­cia- lisme de Mussolini i Hitler. Va anotar tots els passos d’un procés que ja veia amb preocupaci­ó, incloses les desfilades nocturnes amb torxes, les manifestac­ions multitudin­àries i les primeres accions repressive­s contra els jueus. I es va espantar quan es va començar a parlar de la regeneraci­ó ària, quan va descobrir que el nazisme s’apropiava de la filosofia de Nietzsche o que una escriptora com Helene von Nostitz, la seva millor amiga, jurava lleialtat a Hitler. El 1933 es veu obligat a fugir de Berlín i es trasllada a Mallorca, on començaran els seus problemes físics. Mor el 30 de novembre del 1937 als 70 anys al castell de Fournels, a la Losera, i és enterrat al cementiri de Père-Lachaise de París.

A part dels seus comentaris artístics, destaquen les seves cròniques dels viatges pels Estats Units, Mèxic, Anglaterra, Espanya, Itàlia, Grècia... El 1905 anota: “He esmorzat al Savoy. L’hotel és la forma moderna del luxe. L’hotel correspon en democràcia a l’anterior funció del palau. Hotels com el Savoy, el Carlton i el Ritz ofereixen un luxe mai vist. Formen part dels signes més visibles de la nova cultura democràtic­a, és a dir, construïda sobre la base d’un incalculab­le nombre de grans fortunes”.

El 17 d’abril del 1926 arriba a Barcelona: “La ciutat m’ha produït una magnífica impressió i no té de cap manera l’aspecte d’una entumida població del sud, cap tret típic de les òperes (...) Tinc la impressió que és meitat París, meitat Buenos Aires. En confrontac­ió amb Itàlia, aquí hi ha una atmosfera completame­nt diferent, molt més moderna i autèntica”. Amb el seu amic i amant Max Goertz es passeja pels jardins de Montjuïc, assisteix a un local de flamenc i al cabaret Villa Rosa, “gaudeix” d’una cursa, visita la catedral de Santa Maria del Mar i el Museu d’Art Modern (“He vist els colossalme­nt severs frescos de Taüll, els bonics Huguets i un grandiós Tiziano”). També s’acosta fins a Montserrat (que li recorda la capella del Sant Greal) i Sitges, en companyia del músic Jaume Pahissa.

Admira les sardanes i el sorprèn que ballin gent de totes les edats i condicions. “Tot passa com si la grisa quotidiani­tat quedés embruixada per un moment, com si es convertís en poesia. En comparació amb això, resulten grotesques, antinatura­ls i artificios­es les nostres divertides danses, els balls o el penós record de les sessions del te de les cinc”. I acaba la seva reflexió, després de recordar que la dictadura de Primo de Rivera ha intentat eradicar el català, amb una curiosa confessió: “Aquesta modalitat [la sardana] és l’única forma enginyosa de nacionalis­me que he trobat fins ara”.

Als seus dietaris, que van del 1880 al 1937, adverteix aviat dels perills que suposen Mussolini i Hitler

 ?? Fotografia del 1915 del comte Harry Kessler (1868-1937) ?? KESSLER
Fotografia del 1915 del comte Harry Kessler (1868-1937) KESSLER
 ?? DEUTSCHES LITERATURA­RCHIV MARBACH. ??
DEUTSCHES LITERATURA­RCHIV MARBACH.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain