La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Mein Kampf’ torna a les llibreries d’Alemanya

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Mein Kampf ( La meva lluita), el llibre en el qual Adolf Hitler va resumir el pensament polític nazi, va tornar ahir a les llibreries d’Alemanya per primera vegada des del final de la Segona Guerra Mundial, en forma d’edició comentada, ela- borada per experts de l’Institut d’Història Contemporà­nia de Munic (IfZ, per les seves sigles en alemany). Titulada Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition (Hitler, la meva lluita. Una edició crítica), aquesta obra de 1.948 pàgines es publica en dos volums: 800 pàgines correspone­n al text original de Hitler, i les restants es dediquen a 3.500 comentaris acadèmics.

Com ja va informar La Vanguardia el 2 de desembre passat, aquesta iniciativa s’ha dut a terme perquè han expirat els drets d’autor sobre l’obra, que tenia l’estat federat de Baviera per decisió de les potències aliades vencedores de la guerra, ja que l’últim domicili de Hitler va ser un pis de Munic. Per evitar un mal ús, Baviera va pactar amb l’Estat alemany prohibir tota reedició del llibre. Ara, extingits els drets d’autor segons la llei editorial alemanya, qualsevol pot reeditar Mein Kampf, però només se’n poden fer edicions crítiques.

“La nostra edició desemmasca­ra les mentides de Hitler i denuncia les seves mitges veritats, que buscaven un efecte propagandí­stic”, va dir ahir a Munic el director de l’IfZ, Andreas Wirsching. L’obra, que costa 59 euros, ha despertat molt d’interès; ja hi ha prop de 15.000 comandes, per la qual cosa s’ha augmentat la tirada inicial de 4.000 exemplars. El president del Consell Central dels Jueus a Alemanya, Josef Schuster, va lloar la publicació del llibre, sempre en la seva edició comentada, i va considerar un fet positiu que s’estudiï a l’escola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain