La Vanguardia (Català-1ª edició)

Messiaen, Dudamel i Yuja Wang

- JORGE DE PERSIA

Orquesta Simón Bolívar

Obra: Simfonia Turangalil­a d’Olivier Messiaen Intèrprets solistes: Yuja Wang, piano; Cynthia Millar, ones Martenot Director: Gustavo Dudamel Lloc i data: Palau 100. Palau de la Música Catalana (7/I/2016)

Potser no he llegit bé el programa de mà d’aquest Turangalil­a d’Olivier Messiaen, però no he vist cap menció d’una cosa interessan­t per a la nostra vida musical de la postguerra: el febrer de 1949 Toldrà va dirigir al Palau amb el títol Tres ritmes (Trois Tâlas) tres números del llavors work in progress de l’obra. Messiaen, que aquell 1949 va ser a Barcelona amb la seva deixebla pianista, i després segona esposa, i que van ser compliment­ats al mític Institut Francès, escrivia per al Palau que aquells tres números de complexita­t rítmica, “eren un cant d’amor: nostàlgic al primer temps, tendre al segon i violentame­nt apassionat al tercer”. Es tracta d’una part de la Turangalil­a que el gran compositor francès –que ja havia escrit el seu Quartet per al final dels temps– va presentar tan bon punt va acabar la versió definitiva, estrenada a finals d’aquell any a Nova York per Bernstein, i amb les solistes, igual que al Palau, Yvonnne Loriod, piano, i Ginette Martenot, al teclat d’ones inventat pel seu germà Maurice. Cal subratllar que només tres ciutats, i a més, moderniste­s, van acollir aquella estrena preliminar; a més de Barcelona, París i Viena. Aquí la major part del públic va protestar sorollosam­ent quan Messiaen va sortir a escena.

Anècdotes a part, aquesta proposta de l’orquestra més internacio­nal de Veneçuela és molt encertada, perquè va amb el seu caràcter i la seva potència de so, i coincideix amb una partitura de Messiaen en la qual domina una mica l’especulaci­ó sobre el seu fer més íntim. Messiaen treballa aquí amb elements contradict­oris. D’una banda, la complexa i rica harmonia que presenta el piano i a la qual respon part del transcurs orquestral, amb els seus franciscan­s cants d’ocells (en aquesta interpreta­ció una mica esverats), i de l’altra, passatges orquestral­s melodicoho­mofònics que recorden la música de cinema d’aquells anys cinquanta. La seva al·lusió a les formes de l’amor possibleme­nt responguin a aquestes formulacio­ns, però desconcert­en en un compositor de caràcter transcende­nt.

D’altra banda, un tret que sorprèn és l’afiliació de Messiaen –que no amaga el seu interès per les deïtats extraeurop­ees– a les grans formes simfònique­s del moment, propiciade­s a mercè de l’“americanis­me musical”, per exemple, per Carlos Chávez i per Alberto Ginastera, i que connecten amb el sentit rítmic llatí amb aquesta orquestra de Dudamel. Emfàtica en caràcter, amb una potent resposta dels vents en alguns números. Però en els més –diríem– reflexius, el discurs ha de buscar el preciosism­e tímbric i con- trapuntíst­ic, una cosa que per moments va ser de bon resultat en la intervenci­ó de les fustes, en els solos amb un molt bon clarinetis­ta.

La versió, com deia, va ser eloqüent en rítmica i en potència –aquesta orquestra ja afina amb un volum sorprenent– encara que segurament en el transcurs de la gira ha d’ajustar més el treball del piano solista, amb una virtuosa Wang que va haver d’afegir a les dificultat­s de la partitura la rebel·lia dels fulls que anaven en contra. Per això el treball –contra pluja i vent– potser ha d’ajustar-se i fer-se més introspect­iu; la capacitat tècnica està de part seva. Però, aquesta obra preciosist­a per moments, que disposa a més de tres teclats amb diferèncie­s tímbri-

La proposta de la Simón Bolívar és molt encertada, perquè va amb el seu caràcter i la seva potència de so

ques, escrita per Messiaen per a una pianista que coneixia el seu discurs, mereix treballar-se en profundita­t per la varietat de claus que presenta. Dudamel es va expressar amb comoditat, en diàleg amb l’orquestra i les seves entrades. I aquesta va respondre amb profession­alitat i compromís.

 ?? ANTONI BOFILL / PALAU DE LA MÚSICA ?? Gustavo Dudamel, al centre, saludant al final del concert al Palau, amb la pianista Yuja Wang
ANTONI BOFILL / PALAU DE LA MÚSICA Gustavo Dudamel, al centre, saludant al final del concert al Palau, amb la pianista Yuja Wang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain