La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una experiènci­a Led Zeppelin

El que va fer que Dudamel deixés el Palau sentint-se un rocker... amb Yuja Wang

- Maricel Chavarría

“Segons en Gustavo, el concert d’avui ha estat molt a prop d’una experiènci­a Led Zeppelin”, diu sor tintd el camerino el representa­nt de Duda m el, unbrit is he legant, dinàmic i somrient.

Ésa dir, elm estreno només ha estat genial portant per tota mena de camins la seva compacta orquestra, fent-la esclatar a l’uníson i absorbint el seu so de manera messiànica amb els palmells de les mans, sinóqueésc­o ns cient del’ excepciona­litat del avetl la da.

Cert, no ha estat tant una nit Pink Floyd, en to psicodèlia mística, com directamen­t Led Zeppelin. Bestial. La gent sortia agitada, amb sensació de postconcer­t de rock. I què és la Turangalil­a sinó un torrent de desig contingut de Messiaen per l’alumna que va ser molt a posteriori la seva dona? Pur Whole lotta love, no?

Com són les coses. A Joan Oller, director del Palau, no lito cava la camisa ala pell.Comespo di aompl ir la sala amb una simfonia del segle XX? Però per sobre de tot repertori hi ha el magnetisme de Dudamel. I de Simón Bolívar, esclar. I bé, aquesta química que hi ha entre el veneçolà i un esperit impulsiu al piano com és el de Yuja Wang, imprevisib­le, letal, sexi... “Li he hagut de fotre fort avui per fer-me sentir amb aquesta orquestra”, diu la jove mirant-se els dits i buscant un lloc per se u re. També ha hagut de fotreliale­spà gines de la partitura, que “esmo vi en ambl’ aire con dic ion at ”.

Els Alexander McQueen que porta li realcen el minivestit vermell, però la maten. L’humor amenaça de tornar-se-li taciturn. Per què no surt d’una vegada en Gustavo?

Però Dudamel és un home amb els tempos ben presos. “Com estàs?”, et somriu, sincer. Dos petons. La càrrega sensual del concert continua flotant al camerino mentre s’inclina per escriure una dedicatòri­a amb una cal·ligrafia exquisida. En la distància curta està fet un figurí. Las e va energiaesr et ro alim en ta,s’ a gr ad a,s’ estima, es respecta,itot al se u voltant sintonitza. Fins i tot l’humor de Yuja, que immediatam­ent somriu ametllant encaramé se lsullsquan­elll’ en volt ailicantaf­luix et, anatcap ala sorti da.Com di uLedZepp el in,“Keep it cool, baby”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain