La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Rive Gauche, mig segle després

Una nova escena artística ocupa la zona sud de París: Izïa, Zaz o M, els seus noms sonaran d’aquí mig segle com ara el d’Aznavour?

- ÓSCAR CABALLERO

Apollinair­e el 1905 ja sabia que Picasso era un geni. Però amb honroses excepcions, ni les gitanes no llegeixen el futur. Els músics que comencen fort avui, a França, Christine and the Queen (canta sola; les reines del nom al·ludeixen a uns vells transvesti­ts d’un espectacle londinenc que la van convèncer de tornar a París i insistir amb la música), Kendji Girac (un milió de còpies de l’últim disc), Izïa (la filla de Jacques Higelin), Zaz o M, aconseguir­an que els seus noms sonin, d’aquí mig segle, com ara els d’Aznavour, Gainsbourg, Hallyday...?

Basada en aquests ídols avui més que madurs que s’obrien camí als cinquanta, ahir a la nit la televisió francesa va sembrar nostàlgia amb un telefilm d’Yves Jeuland que en una hora i mitja pretén demostrar, amb Saint-Germain-des-Prés i les seves coves de jazz com a emblema, que aquella París “era màgica”. Subtext: París ja no és el que era.

Rodat el 2012, el telefilm surt oportuname­nt quan encara dura l’amor còsmic per la capital francesa, seqüela dels atemptats de novembre.

Amb el mantra de “sempre ens quedarà París”, reneixen en imatges L’Écluse, La Rose Rouge, Le Mephisto, L’Echelle de Jacob o Milord l’Arsouille i altres cabarets. I coves, com el llegendari Tabou. Petits i desballest­ats establimen­ts on uns desconegut­s anomenats Georges Brassens, Jacques Brel, Léo Ferré, Juliette Gréco, Boris Vian, les Frères Jacques, Cora Vaucaire, Serge Lama, Charles Aznavour, Mouloudji, Serge Gainsbourg, Barbara... lluitaven per emergir.

Era dur. I si el film recorda que entre el públic es barrejaven Chaplin i Sartre, Aznavour no pot oblidar que no el volien ni de franc. Entre altres coses perquè el seu físic, que tot i això el va ajudar per treballar al cinema de la nouvelle

vague, li tancava portes. Fins i tot les de les sales que encara no es deien alternativ­es.

Cas contrari, el de Juliette Gréco, musa de l’existencia­lisme per simple presència, i bellesa, fins que l’atzar li va posar un micròfon al davant.

La història d’aquelles versions de cafè concert –en realitat, en general eren soterranis desocupats que l’amo del bar deixava als seus joves clients a veure si obtenia uns quants francs addicional­s– la interromp un so més frenètic, el del rock.

I un altre tipus de sales, cada vegada més grans, simplement per- què cada cop hi havia més públic. I perquè va néixer un nou consumidor: el jove.

Però llavors ningú tampoc no va predir que aquell Johnny Hallyday de 17 anys, teloner dels Beatles a l’Olympia, seria el seu símbol francòfon mig segle més tard.

Coses de l’espectacle, per culpa del rock, els mateixos chansonnie­rs que havien despuntat a la Rive Gauche del telefilm es reuniran en un mateix armari amb els antecessor­s (Trenet per exemple), als quals ells van fer fora de l’escenari. Per reaparèixe­r, els uns i els altres, anys més tard.

Perquè cal dir que les modes giren. Trenet per exemple el va recu- perar un festival rocker, el Printemps de Bourges.

Al film, Gainsbourg ironitza sobre la irrupció dels anomenats

yeyé, aquests adolescent­s que udolaven rock o sonaven pop: “L’art –lamenta– va ser desallotja­t pel comerç”. Ell, en qualsevol cas, ho va entendre de seguida: se’n va anar a Londres a gravar amb músics anglesos, es va deixar rebatejar Gainsbarre pel seu nou públic rocker i va guanyar –i va gastar– fortunes. I, Pigmalió, va fer cantar Jane Birkin, Brigitte Bardot i Vanessa Paradis.

Gràcies a la nova i sostenible celebritat de la capital francesa, les editorials s’han inflat a editar i reeditar llibres amb la paraula París al títol. Per això, el 30 de desembre, per veure si la nit havia sobreviscu­t i si l’anomenada generació Bataclan va tornar on acostumava a anar, Le Figaro Magazine va publicar sis pàgines, firmades pel crític literari Frédéric Beigbeder, novel·lista, fundador del Caca’s Club al mític Castel i autoritat en noctambuli­sme.

A propòsit precisamen­t de la reedició de més èxit, la del París era una festa, de Hemingway, l’article subratlla una caracterís­tica peculiar. “París és l’única gran ciutat del món –assegura Beigbeder, colze freqüent a les barres de bars, des de Nova York fins a Moscou– on els bars duren dècades i fins i tot segles. Si Hemingway tornés podria tornar a freqüentar el Dôme, La Closérie des Lilas o el Sélect a Montparnas­se. Com el 1920. A París li retreuen que sigui un museu. Per mi, això li afegeix poesia”.

Hi ha petites modificaci­ons. Beigbeder visita la llegendàri­a llibreria Shakespear­e and Company, que acaba d’afegir bar. O el nou Amis, a Odèon, al soterrani del qual, cova de l’antic convent dels Cordeliers, va ser on “Robespierr­e, el 1791, va concebre la divisa francesa: llibertat, igualtat, fraternita­t.”

Beigbeder no passa pel Petit Journal Montparnas­se. Però si ho fes, podria reviure els anys vint, quan els soldats americans endarrerit­s van introduir el jazz. Cada nit, se sopa amb saxo i bateria.

En fi, per filar molt prim, i evocar Papa Hemingway, al març reobre, després de 42 mesos d’obres i 227 milions de dòlars, l’hotel Ritz. I el seu Bar Hemingway, per descomptat.

“París es l’única gran ciutat on els bars duren dècades i segles i tot”, diu Beigbeder, autoritat en noctambuli­sme

 ?? NBC NEWSWIRE / GETTY ?? El cafè Les Deux Magots a Saint-Germain-des-Prés, en aquella París de finals dels cinquanta
NBC NEWSWIRE / GETTY El cafè Les Deux Magots a Saint-Germain-des-Prés, en aquella París de finals dels cinquanta
 ?? FOC KAN / GETTY ?? Frédéric Beigbeder actuant de dj a Le Caca’s Club, a finals del 2015
FOC KAN / GETTY Frédéric Beigbeder actuant de dj a Le Caca’s Club, a finals del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain