La Vanguardia (Català-1ª edició)

Àngels Barcelona presenta l’obra d’Im Heung-soon premiada a Venècia

‘Factory complex’ documenta l’explotació laboral de la dona a Corea

- JUAN BUFILL Barcelona

La galeria Àngels Barcelona presenta per primera vegada en una galeria l’obra d’Im Heung-soon (Corea del Sud, 1969), l’artista que va obtenir el Lleó de Plata a l’última Biennal de Venècia. L’exposició consta de dues parts i es pot contemplar com una sessió doble de cinema, o de vídeo, que ja és gairebé el mateix: el mateix art audiovisua­l.

La visita completa de la mostra dura dues hores aproximada­ment. La primera part és una projecció del llargmetra­tge premiat a Venècia Factory complex (2014), i la segona és un vídeo recent – Reincarnat­ion ( 2015)– que es projecta a doble pantalla en dues parets perpendicu­lars, en un racó de la sala. Aquest últim contraposa dues maneres de sentir les conseqüènc­ies traumàtiqu­es de dues guerres diferents (la del Vietnam i la de l’Iran i l’Iraq). És un exercici interessan­t, a voltes histriònic i dramàtic i a voltes subtil en la seva manera de fer servir el paisatge de la selva i del desert com a element expressiu.

Tot i això, és el documental Factory complex l’obra que mereix especial atenció. El seu visionamen­t em sembla necessari, tant com el d’altres documental­s anteriors que aconseguie­n anar a fons en qüestions històrique­s i socials fonamental­s, com per exemple el llargmetra­tge Videograma­s de una revolución (1992), de Harun Farocki i Andrei Ujica, sobre la caiguda del tirà romanès Ceaucescu; el més curt Noche y niebla (1955), d’Alain Resnais en col·laboració amb Jean Cayrol i Chris Marker, i el llarguíssi­m metratge (unes deu hores) Sho- ah (1985), de Claude Lanzmann.

En aquest cas el tema no és –com en els esmentats– ni la revolució televisada en directe ni el genocidi o humanicidi perpetrat pels nazis, sinó l’explotació laboral en alguns països asiàtics, i especialme­nt l’explotació industrial de les dones a la Corea del Sud del “miracle econòmic”. És clar que els miracles no existeixen, i tampoc els econòmics. A la Corea jeràrquica, patriarcal, postmediev­al i neoliberal dels anys setanta del segle passat, els grans beneficisg­uts mitjançant­per a algunsel van patimentse­r obtin-de molts i de moltes, tal com va passar al segle XIX, quan alguns europeus “civilitzat­s” tenien esclaus a les colònies i enviaven nens a les mines i a les fàbriques.

A les nombroses entreviste­s a dones treballado­res que apareixen a Factory complex se’ns informa d’unes condicions de treball indignes, inhumanes, inacceptab­les,

existents a la Corea del segle passat, però també a les seus cambodjane­s de fàbriques coreanes actuals. No es permetia, per exemple, que una dona amb la menstruaci­ó pogués perdre un minut per anar al lavabo per motius d’higiene.

Per desgràcia, no són fets superats, i fotoperiod­istes com Kim Manresa, Samuel Aranda o Fernando Moleres poden testimonia­r que aquesta explotació inacceptab­le continua avui, i que l’exerceixen contra nenes i noies asiàtiques algunes marques occidental­s de gran renom.

Factory complex ens informa –amb el suport de documents de l’època– de les manifestac­ions obreres i de la seva violenta repressió. El pitjor, amb tot, eren les condicions de treball tòxiques i letals, que van provocar leucèmia, caiguda dels cabells i càncer en treballado­res d’una empresa de perruques i de la coneguda firma Samsung, que més tard, després de moltes protestes, va rectificar.

Aquesta obra d’Im inclou, com les pel·lícules del director japonès Yasujiro Ozu, moments o inserts que signifique­n un marc més general, de vegades una sortida poètica. Però l’única cosa meravellos­a d’aquest documental és pensar que els qui van explotar d’aquesta manera tantes treballado­res possibleme­nt no van sospitar mai que el fill d’una d’aquestes obreres, de nom Im Heung-soon, tindria un talent i una claredat expressiva fora del comú per a la realitzaci­ó de documental­s audiovisua­ls. I accés a una projecció internacio­nal. Àngels Barcelona. Pintor Fortuny, 27. Fins al 22 de gener.

 ?? . ?? Un fotograma de Factory complex (2015), d’Im Heung-soon
. Un fotograma de Factory complex (2015), d’Im Heung-soon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain