La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els artistes recuperen la veu amb una nova plataforma

La PAC agafa el relleu de l’Associació d’Artistes Visuals

- TERESA SESÉ Barcelona

L’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), entitat que ha estat present en gairebé tots els debats de política cultural dels últims 35 anys, va posar punt final a la seva història el mes de juny passat. L’associació no podia afrontar el deute (150.000 euros, adquirit en bona part de la indemnitza­ció per l’acomiadame­nt del que va ser el seu secretari general Florenci Guntín, acusat d’irregulari­tats i pendent encara de judici) i el jutge que tutelava el concurs de creditors va ordenar-ne el tancament.

Però no van fer callar la seva veu. Després d’un procés participat­iu de cinc mesos, amb reunions i taules de debat per tot el territori, ahir es presentava en societat la Plataforma d’Artistes de Catalunya (PAC) –la Paca–, una entitat que vol recuperar el paper essencial que va tenir aquella en la defensa dels artistes, però a partir d’un nou model estructura­l i organitzat­iu que els permeti corregir errors, obrir-se a altres profession­als (educadors, col·leccionist­es i gestors culturals) i marcarse, per tant, objectius nous i més ambiciosos.

La presidenta de la PAC és Nora Ancarola, que ja va exercir aquest càrrec a l’anterior junta de l’AAVC, tot i que, assegura, ho és només per imperatiu legal (jurídicame­nt és una associació), ja que la plataforma té clara vocació “assembleàr­ia i transversa­l”. En l’actuali- tat té cinc comissions de treball, cadascuna integrada per cinc membres. Els seus coordinado­rs són Tomás Pariente (administra­ció i serveis), Lídia Porcar (seus), Nora Ancarola (política i relacions externes), Mireia Sallarès (projectes profession­als) i Daniel Gasol (recerca i educació). En el procés de gestació hi han participat al voltant d’unes 230 persones i el període d’inscripció de socis s’obrirà la setmana que ve, una vegada presentats els estatuts al registre.

“Defensar l’art contempora­ni i defensar els artistes és defensar el patrimoni, perquè el patrimoni de demà és l’art contempora­ni d’avui. I sembla que no hi ha consciènci­a d’això”, va indicar ahir Nora Ancarola en un acte celebrat al Macba, un dels espais que s’han estudiat com a futura seu de la Plataforma d’Artistes de Catalunya, tot i que probableme­nt el centre de reunions tornarà a ser Hangar. A més de donar veu als artistes, entre els objectius fixats per la plataforma figuren des de la identifica­ció de les problemàti­ques que els afecten fins a la lluita pel seu reconeixem­ent social i la reactivaci­ó el codi de bones pràctiques en la Cultura “per solucionar els mínims necessaris per a la seva profession­alització”.

Segons un informe elaborat el 2008, un 33% dels artistes guanyen entre 12.000 i 15.000 euros a l’any; el 21%, entre 6.000 i 12.000 euros; el 34%, menys de 6.000 euros, i només el 12% aconseguei­x ingressar més de 25.000. A falta d’una actualitza­ció d’aquell estudi i, amb una situació encara més avaluada, calculen que avui més del 65% dels artistes estarien guanyant menys de 500 euros mensuals.

“Defensar l’art contempora­ni i els seus és defensar el patrimoni”, assenyala Nora Ancarola

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Mireia Sallarès, Tomás Pariente i Nora Ancarola, moments abans de l’acte
XAVIER GÓMEZ Mireia Sallarès, Tomás Pariente i Nora Ancarola, moments abans de l’acte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain