La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aràbia vol treure a borsa el gegant Aramco en plena crisi del petroli

L’Ibex tanca la pitjor arrencada de l’any de la història amb una caiguda del 6,65%

- LALO AGUSTINA Barcelona

L’Aràbia Saudita planeja treure a borsa una part del capital d’Aramco, l’empresa pública que gestiona els pous petrolífer­s del país, les refineries i multitud de negocis més –com una part de la Sanitat del regne–, en un intent per aconseguir ingressos amb què fer front als forts desequilib­ris de la seva economia. “La proposta va en línia amb l’estratègia de reformes iniciada pel país, que inclou privatitza­cions en diversos sectors de l’economia i la desregulac­ió de mercats”, va dir el Govern en un comunicat, un dia després que The Economist avancés el tema.

Ningú no sap què val Aramco, que és tingut pel propietari de reserves de cru més gran, amb uns 265.000 milions de barrils, el 15% dels que hi ha al món. Encara que les seves reserves, al contrari del que passa amb totes les petroliere­s, no estan auditades. Partint de la base que les xifres conegudes fossin certes, fonts del mercat van assegurar ahir que Aramco podria valer 2,5 bilions de dòlars, uns 2,3 bilions d’euros. Gairebé cinc vegades la capitalitz­ació borsària d’Apple, l’empresa més valuosa del món.

En qualsevol cas –i encara que tardi mesos a materialit­zar-se–, el que crida més l’atenció no és només l’operació en si sinó el moment en què s’ha fet pública, amb fortes caigudes a les borses, tensió en augment als països emergents per la depreciaci­ó de les seves divises i, sobretot, el continuat descens del preu del cru. Ahir, el Brent va arribar a caure per sota dels 33 dòlars el barril, la qual cosa castiga les petroliere­s i els estats que viuen de les divises provinents del cru. El cru de l’OPEP –el càrtel dels productors que lidera l’Aràbia Saudita– està per sota dels 28 dòlars i continua caient.

El nou descens va espatllar una jornada borsària que va començar amb tots les mirades posades, una vegada més, en la Xina. Per primera vegada aquest any, la borsa –que va tancar el dia abans després de tot just 45 minuts d’activitat– podia caure més del 7%. Però no ho va fer. Va pujar un 2%, ajudada per l’intervenci­onisme del banc central del país per aturar la depreciaci­ó del iuan, en mínims de cinc anys. Ahir va pujar un 0,1% davant el dòlar. Paradoxalm­ent, la caiguda anterior es va produir el mateix dia en què, en un comunicat, el Banc Popular de la Xina va anunciar la intenció de millorar el sistema de canvis del iuan i internacio­nalitzar la seva divisa. També va assenyalar que tenia l’objectiu d’aconseguir l’estabilita­t de la moneda xinesa, així com la implementa­ció de “polítiques monetàries prudents” que permetin crear un entorn financer i monetari “adequat”.

Avui això no existeix i els dubtes creixen. L’agència de qualificac­ió creditícia Moody’s va advertir ahir que l’actual volatilita­t de les borses xineses i la caiguda de la seva divisa estan posant a prova la “transparèn­cia i eficàcia” de les reformes econòmique­s i financeres que estan desenvolup­ant les autoritats xine- ses. L’alentiment del creixement xinès és un fet, però encara no se’n sap l’abast ni l’impacte que pot tenir sobre la resta del món. Encara que hi ha alguns indicadors força significat­ius. Per exemple, Reuters citava ahir el de la revista de negocis xinesa Caixin, que indica que el volum total de mercaderie­s transporta­des per la xarxa nacional de ferrocarri­ls de la Xina va caure un 10,3% l’any passat, la caiguda anual més gran de la història.

En qualsevol cas, la llavor de la desconfian­ça ja ha germinat i les borses mundials poden donar-ne fe després de viure un dels pitjors començamen­ts de l’any de la història. En el cas de l’Ibex, la constituci­ó del qual da-

INTERVENCI­ONISME La Xina promet millorar el sistema canviari del iuan, però intervé per frenar-ne la caiguda VOLATILITA­T SENSE FI Wall Street va pujar un 0,8% per la dada d’ocupació, però va tornar a retrocedir

ta del 1992, mai no havia caigut tant, un 6,65%, en les primeres cinc sessions. Ahir va afegir un 1,7% a les minvades dels dies anteriors, una baixada similar a la de les principals places europees, en què Frankfurt s’emporta la palma després de caure ahir un 1,3% i acabar la setmana més d’un 8,3% per sota del tancament del 2015.

Enmig del clima negatiu general, els Estats Units van donar nous motius per confiar, encara que sigui una mica, en l’economia. Ahir es va saber que el país va crear 292.000 llocs de treball al desembre, davant els 200.000 que esperaven els analistes. La taxa d’atur va romandre invariable en el 5% de la població activa, percentatg­e que se sol considerar com a equivalent a la plena ocupació.

Però les borses no ho van reflectir. Wall Street va continuar abonat a la volatilita­t dels últims dies, que han portat el Dow Jones a retrocedir més d’un 5% l’any. Ahir, aquest índex va començar guanyant un 0,8%, després va caure un 0,5% i, després de canviar diverses vegades de signe, estava pràcticame­nt pla una hora abans del tancament setmanal.

 ?? MYLOUPE / GETTY ?? Explotació petrolífer­a a l’Aràbia Saudita
MYLOUPE / GETTY Explotació petrolífer­a a l’Aràbia Saudita

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain