La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deutsche Bank trenca amb Correos una aliança de 17 anys

L’empresa pública oferia serveis bancaris a través de BanCorreos

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Deutsche Bank i Correos van anunciar ahir que a partir del proper 16 de març trenquen l’acord de banca comercial, que mantenien des del 1999. Els més de 100.000 clients de BanCorreos, la marca comercial que operava com a agent del banc alemany, seran atesos a les 249 oficines de l’entitat financera. Deutsche Bank, presidit a Espanya per Antonio Rodríguez-Pina, prova de reforçar la seva divisió de banca comercial, que ha crescut un 30% durant els últims quatre anys.

El negoci que realitzava a través de l’empresa pública representa­va només entre un 5% i un 6% dels seus ingressos. Fins al setembre del 2015, el banc va guanyar 59,6 milions d’euros a Espanya en totes les seves àrees. Amb aquesta ruptura, el banc no persegueix competir amb entitats com Bankia, però sí, per exemple, plantar cara a altres, com Bankinter, centrant-se en el segment de particular­s de rendes mitjanes i altes, així com en pimes i empreses exportador­es per oferir-los més serveis, ja que és un dels pocs bancs estrangers amb oficines físiques per tot el territori. En aquests moments compta amb 670.000 clients, la major part de banca privada.

Per la seva part, Correos, companyia presidida per Juan Cuesta Nuin, està immersa en una redefinici­ó del seu negoci tradiciona­l. Amb el gairebé adéu de la tramesa postal tradiciona­l, però l’auge de les vendes a través d’internet, Correos persegueix utilitzar la seva capil·laritat (2.384 oficines multiserve­i i 6.670 serveis rurals) per convertir-se en el repartidor de compres en línia de grans distribuïd­ors i utilitzar les seves oficines com a punts de recollida. Gegants com El Corte Inglés o Amazon ja permeten als seus clients recollir les vendes en línia a les sucursals de Corre- os. Amazon també utilitza Correos com a empresa de transport per als lliurament­s de 48 hores. I això anirà a més.

En realitat, amb l’auge de l’e-commerce s’entaularà una batalla entre les empreses de missatgeri­a per firmar aliances amb els grans distribuïd­ors per a les entregues de comandes. Ja no només preval la distribuci­ó en el termini més curt possible sinó que també són prioritari­s els costos. L’avantatge de Correos és que tothom sap on es troba la

El grup públic va guanyar 193,89 milions el 2014, però la divisió Express produeix encara lleus pèrdues

seva oficina més propera. De fet, Correos competeix amb empreses privades de paqueteria urgent, com MRW, Seur, DHL, ASM, o UPS, entre d’altres, en l’entrega de paquets.

Des de fa dos anys, el grup Correos va tornar a les xifres positives. El 2013 va guanyar 48,41 milions, i l’any passat va elevar el seu benefici net fins als 193,89 milions. La major part dels seus resultats procedeixe­n de Correos y Telégrafos (196,097 milions) i de Correos Telecom ( 1,302 milions). No obstant això, el grup encara té dues divisions que generen pèrdues. Es tracta de la filial Nexea Gestión Documental, que va perdre 1,004 milions, i Correos Express Paquetería Urgente (amb lliurament­s en menys de 24 hores), que es va anotar pèrdues de 2,504 milions l’any 2014, l’últim exercici disponible.

El grup considera que el 50% de les transaccio­ns de comerç electrònic són susceptibl­es de generar tramesa de paqueteria (venda de llibres, petits electrodom­èstics, electrònic­a...). Per això busca nous serveis. Per facilitar les entregues, Correos va instal·lar 300 terminals automatitz­ats el 2014 per a la recepció de paquets en comunitats de veïns de Madrid, col·legis majors i estacions de servei. I al llarg de l’any passat va col·locar dispositiu­s similars, però de més capacitat, en estacions de metro i ferrocarri­ls.

 ?? PABLO BLÁZQUEZ DOMÍNGUEZ / GETTY ?? El grup Correos donava ocupació a 52.514 persones l’any 2014
PABLO BLÁZQUEZ DOMÍNGUEZ / GETTY El grup Correos donava ocupació a 52.514 persones l’any 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain