La Vanguardia (Català-1ª edició)

Models en expansió

-

San Francisco és la ciutat en què la denominada “economia col·laborativa”, la sharing economy, ha tingut una penetració més gran. Des d’allà, dos gegants com Uber i Airbnb estan transforma­nt els mercats del taxi i del turisme a la major part de ciutats del planeta. Les dues empreses són filles del segle XXI i les dues també (malgrat que no hagin registrat encara beneficis) tenen una valoració de mercat que reflecteix el suport que tenen dels grans fons de capital risc i les altes expectativ­es financeres que hi han posat.

Però la seva expansió no ha estat exempta de polèmica. Recentment, San Francisco va celebrar una consulta que volia limitar les activitats d’Airbnb perquè considerav­en que l’èxit d’aquesta empresa estava canviant el perfil de la ciutat i encaria els preus de l’habitatge. Els impulsors d’aquesta consulta, entre els quals hi havia col·lectius de veïns però també la indústria hotelera tradiciona­l, es van quedar a les portes de forçar el canvi, però, per impedirho, Airbnb va anar a totes amb una campanya d’imatge en tota regla.

A Europa, tot i això, la polèmica més important l’està provocant Uber, que està formalment prohibida en mercats com Espanya i que és objecte d’un fort ebuig a França. Només algunes iniciative­s, com la de la ciutat d’Amsterdam, toleren la presència d’aquest model de negoci.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain