La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’atur als Estats Units tanca l’any 2015 en el 5%

L’economia americana crea 2,65 milions de llocs de treball

- WASHINGTON Agències

La taxa d’atur als EUA es va mantenir en el 5% al desembre, mes en què es van crear 292.000 nous llocs de treball. D’aquesta manera, l’economia va generar en tot el 2015 un total de 2,65 milions de llocs de treball, va informar ahir el Govern. Al seu informe, el Departamen­t de Treball va revisar a l’alça les xifres de contractac­ió de l’octubre, que s’ha convertit en el millor mes de l’any amb la creació de 307.000 nous llocs de treball, i també del novembre.

A més, la xifra de creació d’ocupació al desembre va superar les expectativ­es que s’havien fixat els analistes, que havien pronostica­t per a l’últim mes de l’any uns 200.000 nous llocs de treball. Així, la mitjana mensual de creació d’ocupació l’últim trimestre del 2015 va ser de 284.000 noves contractac­ions, la millor registrada en un any.

Durant el 2015 l’economia dels Estats Units va incorporar 2,65 milions de llocs de treball i va ser el segon millor any en matèria de contractac­ió des del 1999, des- prés del guany de 3,1 milions registrat el 2014. Quant als salaris per hora, van disminuir lleument al desembre i es van situar en una mitjana de 25,24 dòlars, encara que han crescut un 2,5% durant els últims dotze mesos.

L’optimisme generalitz­at entorn de la fortalesa del mercat laboral va contribuir que la Reserva Federal (Fed) prengués a mitjans de desembre la decisió d’apujar els tipus d’interès de referència per primera vegada en gairebé una dècada. La taxa d’atur als Estats Units està situada des de l’octubre en el 5%, la més baixa des de l’esclat de la crisi financera el 2008.

Existeix un ampli debat entre els economiste­s nord-americans

Les dades confirmen la bona elecció de la Fed, malgrat que la baixa salarial no fa preveure gaire inflació

sobre la qualitat de l’ocupació que es crea als Estats Units. Aquesta posició ha estat recollida per la Reserva Federal, on la mateixa presidenta de la institució, Janet Yellen, es troba entre les més cautes a l’hora de modular la pujada dels tipus d’interès prevista per a aquest 2016.

En aquest context, la bona dada d’ocupació amb què s’ha tancat el 2015 confirma que és adequada l’elecció presa per la Fed, que en les seves deliberaci­ons no només pren en considerac­ió l’evolució de l’economia dels Estats Units sinó també el que passa a l’exterior. La Xina és, en aquest aspecte, el segon punt d’inquietud per la Fed.

Malgrat tot, les bones dades del mercat laboral no van permetre que Wall Street s’allunyés de la tònica general de baixades a les borses i es va deixar un 1,02% al tancament. I una altra dada que enfosqueix aquestes anàlisis és la que fa referència a la inflació. La baixa mitjana dels salaris abans esmentada fa preveure que els preus no avançaran tan ràpid com seria desitjable cap al 2%.

 ?? MARK LENNIHAN / AP ?? Malgrat la bona dada de l’ocupació, Wall Street va seguir la tònica general i es va deixar un 1,02%
MARK LENNIHAN / AP Malgrat la bona dada de l’ocupació, Wall Street va seguir la tònica general i es va deixar un 1,02%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain