La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inversió social

L’entitat sense ànim de lucre Intress atén 31.000 persones

- ARIADNA BOADA Barcelona

L’Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress) acaba d’inaugurar un nou servei destinat a la infantesa. Es tracta del centre Ció Barjau, a Barcelona, dedicat a nens i adolescent­s, en el qual se’ls ajuda a fer els deures, es berena ensenyant hàbits de vida saludables, se’ls motiva a practicar esport i es fan activitats culturals.

El centre, obert quatre hores a la tarda, i cofinançat amb l’Ajuntament de Barcelona, és un dels nou centres oberts per Intress aquest any (7 d’infantesa i 2 per a persones grans, en diverses zones com Catalunya, les Balears i Aragó). En total, l’entitat sense ànim de lucre disposa de 126 centres, la majoria gestionats per contracte públic.

L’entitat, amb seu a Barcelona i amb oficines a Madrid i Palma, gestiona i impulsa serveis socials en les àrees de persones grans, salut mental, infantesa i família, dona i respostes a la violència. Intress es va crear a Barcelona l’any 1984 per millorar els serveis socials a partir de la formació especialit­zada dels profession­als, i el 1988 ja va assumir la gestió del seu primer servei públic. Avui atén unes 31.000 persones en situació de vulnerabil­itat i dóna feina a 1.150 persones.

“Creixem perquè apareixen noves necessitat­s socials i noves oportunita­ts per oferir els

L’Institut ocupa 1.150 persones, amb una xifra de facturació de prop de 35,5 milions

nostres serveis”, explica Amparo Porcel, presidenta d’Intress. “Estem detectant necessitat­s emergents, més nombroses i que en els propers anys hauran de ser ateses de forma encara més personalit­zada”, explica. L’entitat ja treballa en nous serveis socials com ara programes per oferir habilitats bàsiques a mares joves, per atendre l’augment de trastorns mentals en nens i joves, o casos de violència filioparen­tal en famílies adoptives. “El nostre model de treball està centrat en la persona i en la promoció de la seva autonomia, amb la voluntat de contribuir a mantenir i reinventar un sistema social just i equitatiu”, afegeix Porcel.

Intress va tancar l’exercici 2014 amb una facturació de 34 milions d’euros i el 2015 es va acostar als 35,5 milions, gràci- es, segons el director general Javier Martínez, “a l’obertura de nous centres”. Els beneficis es reinvertei­xen en nous serveis que no tenen un finançamen­t públic complet. “Són serveis que tenen una utilitat i un retorn per al benestar de les famílies, com el centre Ció Barjau, que permet als nens amb risc d’exclusió social fer activitats extraescol­ars”, indica Martínez. També ocupa un centenar de persones amb alguna discapacit­at a través del seu Centre Especial de Treball, en tasques de neteja o gestió de correspond­ència.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Amparo Porcel i Javier Martínez, presidenta i director general d’Intress
LLIBERT TEIXIDÓ Amparo Porcel i Javier Martínez, presidenta i director general d’Intress

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain